Kauza H-System: Družstvo Svatopluk podalo ústavní stížnost proti vyklízení bytů

Klienti H-Systemu z bytového družstva Svatopluk postavili v Horoměřicích závoru

Klienti H-Systemu z bytového družstva Svatopluk postavili v Horoměřicích závoru Zdroj: Foto Blesk - Martin Přibyl

Právník Lubomír Kincl, jenž zastupuje bytové družstvo Svatopluk, dnes podal ústavní stížnost proti verdiktu Nejvyššího soudu o vyklizení bytů v Horoměřicích u Prahy. Členové družstva si domky sami dostavěli, opustit je nechtějí. Ústavní soud požádali o odklad vykonatelnosti sporného verdiktu a také o rychlé projednání stížnosti „mimo pořadí“.

Členové družstva Svatopluk tvoří část poškozených z kauzy zkrachovalé stavební firmy H-System. Podle Nejvyššího soudu má konkurzní správce H-Systemu Josef Monsport právo zpeněžit nemovitosti ve prospěch všech věřitelů.

Obsah ústavní stížnosti, která kromě jiného poukazuje na porušení práva na spravedlivý proces, nechtěl Kincl před novináři blíže komentovat. Nejdřív ji chce prezentovat premiérovi Andreji Babišovi (ANO), ministru spravedlnosti Janu Kněžínkovi (za ANO) a prezidentovi Miloši Zemanovi. Teprve poté obsah zpřístupní médiím.

Zástupce družstva Martin Junek doufá, že soud projeví lidskost. „Všechny ty rodiny jsou v zoufalém stavu a nedokážu si vůbec představit, jak by vypadala situace u nás v Horoměřicích, kdyby se museli vystěhovat,“ uvedl Junek. Násilné vyvlékání lidí by podle něj byla strašná ostuda.

Monsport už dříve avizoval, že do vyřešení případu nikoho z bytů násilím nevystěhuje. Členové Svatopluku ale chtějí mít jistotu, a tak doufají, že ÚS během přibližně deseti dnů, které zbývají z měsíční lhůty k vyklizení nemovitostí, rozhodne o odkladu vykonatelnosti.

Mluvčí ÚS Miroslava Sedláčková uvedla, že soud bude nyní se stížností nakládat jako s každým podobným podnětem. V úterý stížnost podle rozvrhu práce připadne konkrétnímu soudci zpravodaji. Další postup pak záleží na úvaze soudce.

Společnost H-System uzavřela po svém založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 zkrachovala, dokončila jen 34 rodinných domů. Tisícovka lidí přišla po pádu H-Systemu o miliardu korun. Majoritní akcionář Petr Smetka si za vytunelování firmy odpykal 12 let ve vězení. Situace členů Svatopluku je specifická tím, že si byty sami dostavěli, ovšem bez souhlasu konkurzního soudu.