Lira s sebou stahuje další měny. Rupie dosáhla historického dna

Rupie

Rupie Zdroj: Profimedia.cz

Propad turecké liry představuje riziko i pro ostatní měny. Své o tom ví například indická centrální banka, rupie totiž následovala pád turecké měny.

Indická rupie dnes klesla na rekordní minimum, na trzích se obchodovala v kurzu 69,62 za dolar. Na vině je krize turecké liry, která s sebou ke dnu stahuje i další měny, zejména pak rozvojových ekonomik.

Indická centrální banka intervenovala s cílem prudkému poklesu zabránit, píše s odvoláním na informované zdroje server CNBC. Rupie následně z historických minim mírně vystoupala.

Na intervence centrální banky ale ne všichni spoléhají. "Nemá smysl vynakládat spoustu dolarů na obranu rupie, když tlak na pokles je na všech rozvojových trzích tak silný," řekl CNBC obchodník State Bank of India.

Investoři po pádu liry preferují americký dolar, japonský jen a další bezpečnější měny. Problémy turecké měny se přelévají do ostatních států, a ovlivňují nejen asijské trhy. Podle ekonoma Lukáše Kovandy klesne i koruna.

Turecká centrální banka se snaží pád zastavit, zavázala se k zajištění dodatečné likvidity a ulevila bankám snížením kapitálových rezerv.

Lira běhěm letošního roku oslabila vůči dolaru o více než 40 procent, a to zejména kvůli zhoršujícím se vztahům mezi Tureckem a Spojenými státy a obavám ze snižování úrokových sazeb, na které tlačí turecký prezident Erdogan.