Šlágr se Sevillou je blízko. Sigmě budou ale proti Kazachům chybět dvě opory

Marek Janoš Marek Janoš
16. 8. 2018 11:19
Olomouci se v lize nedaří, prohrála tři ze čtyř utkání. Předkolo Evropské ligy s kazachstánským Kajratem Almaty má ale rozehrané velmi dobře.
Martin Nešpor a Sergej Politevič
Martin Nešpor a Sergej Politevič | Foto: ČTK

Almaty - Fotbalisté Sigmy Olomouc odcestovali k odvetě předkola Evropské ligy do Kazachstánu s nadějným náskokem 2:0 z domácího zápasu. Čeká je zápas s Kajratem Almaty, který domácí zápasy hraje jako většina kazachstánských klubů na umělé trávě.

Olomoučtí za sebou mají dlouhou cestu, která trvala přes sedm hodin. "Bude to těžký zápas, ale umělá tráva nebude hrát roli," myslí si před zápasem záložník Šimon Falta. Almaty je nicméně na domácím hřišti v evropských pohárech velmi silné, neprohrálo posledních 14 zápasů.

Nepříliš široký kádr Olomouce čítá před odvetou ztráty. Kvůli lehčímu zranění nenastoupí Václav Pilař a mimo hru je i Michal Vepřek za červenou kartu v prvním utkání. Pro Olomouc jsou obě ztráty o to bolestivější, že z celého týmu měli dosud s evropskými poháry zkušenost jen čtyři hráči. Dva z nich budou chybět.

"Mám nachystané jiné varianty. Byl bych špatný stratég, kdyby tomu tak nebylo," řekl pro web Sigmy před utkáním trenér Václav Jílek.

Almaty postoupilo do další fáze Evropské ligy ze 2. předkola, kdy vyřadilo nizozemský Alkmaar. Aktuálně druhý tým kazachstánské ligy posunula dál především domácí výhra 2:0. Ta by tentokrát stačila na prodloužení.

Pozor si musí Olomouc dávat především na maďarského útočníka Mártona Eppela, který za Kajrat vstřelil 5 ze 13 gólů v dřívějších předkolech Evropské ligy.

Hráči Sigmy ale působí před zápasem sebevědomě. "Musíme být zodpovědní a dobře bránit. Když se nám povede nějaký protiútok, tak to zvládneme," říká Martin Sladký, který skóroval v prvním vzájemném zápase.

Jenže forma Olomouce v ofenzivní fázi není v nové sezoně nejlepší. Hanáci ve čtyřech zápasech Fortuna:ligy vstřelili jen pět branek, proti silnějším soupeřům Slavii a Plzni vyšli dokonce gólově naprázdno. V posledním ligovém zápase na Slovácku zase Sigma inkasovala dvakrát ze standardní situace.

Pro český tým se jedná o svátek, naposledy hrál Evropskou ligu v roce 2009, kdy postoupil do 4. předkola. Zápas má výkop už v 16 hodin českého času a vysílá ho ČT sport. Vítěz předkola se o účast v základní skupině utká pravděpodobně se slavnou Sevillou. Předpokládá se, že španělský favorit, přejde po úvodní výhře 1:0 přes litevský Žalgaris Vilnius.

 

Právě se děje

Další zprávy