Žádost o Ondráčkovo vydání se týká trestního oznámení za pomluvu, které podal Horáček

Události: Žádost o vydání poslance Ondráčka (zdroj: ČT24)

Pražské městské státní zastupitelství potvrdilo, že žádost o vydání poslance Zdeňka Ondráčka (KSČM) se týká trestního oznámení, které na něj podal někdejší prezidentský kandidát Michal Horáček. Ten požaduje omluvu a trest pro Ondráčka za slova: „Horáček je podle dostupných informací bývalý vekslák a spolupracovník StB.“

Horáček uvedl, že to není pravda a Ondráčkova slova považuje za pomluvu. Poslanec svůj výrok pronesl v době, kdy Horáček kritizoval jeho nominaci do čela sněmovní komise pro kontrolu GIBS. 

Sněmovna zvolila Ondráčka šéfem komise v březnu až poněkolikáté. Jeho vítězství vyvolalo pobouření a v několika městech se konaly demonstrace. Části veřejnosti vadilo, že Ondráček v roce 1989 zasahoval na protirežimních demonstracích. Čtyři dny po svém zvolení pak Ondráček na post rezignoval.

Sněmovna nebude o vydání hlasovat na první zářijové schůzi

Mandátový a imunitní výbor by se měl žádostí o vydání Zdeňka Ondráčka zabývat, ještě než začne příští schůze sněmovny. Předseda výboru Stanislav Grospič (KSČM) a místopředseda Petr Gazdík (STAN) uvedli, že téma otevřou 5. září. Schůze začne o pět dní později.

Přesto sněmovna na začátku zářijové schůze nejspíš ještě nebude moci rozhodnout, zda policie dostane možnost Ondráčka stíhat. Výbor podle Grospiče na úvod stanoví zpravodaje a rozhodne, co vše bude od policie k žádosti chtít.

„Určitě budeme potřebovat a potřebujeme, aby dozorující státní zástupce nám umožnil, aby se s tou žádostí mohl seznámit i poslanec pan Zdeněk Ondráček, protože zatím je to ve fázi, kdy oni chtějí zahájit trestní řízení, čili ani on nemá možnost se seznamovat s tím spisovým materiálem,“ řekl předseda výboru. Sám Zdeněk Ondráček se přitom k policejní žádosti staví odtažitě. „Mně je to úplně jedno. Až přijde, tak se s ní seznámím a uvidíme,“ řekl.

Výbor pak projednávání zřejmě přeruší a doporučení jak hlasovat vydá až později. Sněmovna tedy bod podle jednacího řádu v září sice otevře, na hlasování ale dojde až později.