Ze skladů v Květné odjela poslední soukromá munice. Ležela tam tři roky

Z Květné kamiony odvezly zbývající vrbětickou munici (zdroj: ČT24)

Poslední vojenský materiál odvezly ze skladů v Květné na Svitavsku čtyři kamiony, řekl vedoucí areálu Vojtěch Pražan. Soukromá munice tam byla umístěna od roku 2015 – po explozi ve skladu ve Vrběticích na Zlínsku.

Kamiony odvezly poslední náklad, dělostřelecké granáty ráže 152 milimetrů určené do samohybné houfnice Dana. Sklady ale prázdné nezůstanou, uvnitř setrvá materiál, který patří Vojenskému technickému ústavu. Celkově sklady v Květné pojaly 5 tisíc tun munice, granátů a také raketového paliva.

Dočasné uložení střeliva mělo trvat jen několik měsíců. Nakonec začala firma Imex Group, která se o munici starala, odvážet vojenský materiál z areálu v Květné před rokem. Práce měly skončit na podzim, odvoz ale tehdy firma nedokončila.

Materiál patří podle firmy bulharské společnosti EMCO Ltd. 

Sklad si nechá armáda

Vojáci opustili muniční areál v Květné ke konci roku 2013 a ministerstvo obrany se jej pokoušelo prodat. Po explozích ve Vrběticích v roce 2014 ale bylo 20 z 32 skladů v Květné znovu zprovozněno, aby v nich mohla být dočasně část munice z Vrbětic uložena.

Ministerstvo obrany původně zvažovalo, že by areál v budoucnu přenechalo ministerstvu vnitra pro jeho potřeby, to o něj ale neprojevilo zájem. Armáda se proto nakonec rozhodla, že si muniční sklady ponechá a bude je využívat trvale. 

Vyklízení areálu trvalo rok, termín odvozu munice se několikrát odložil. České zbrojařské firmy část uskladněného materiálu prodaly zahraničním firmám, které si musely vyřídit potřebná povolení, a proto se vyklízení skladů zdrželo. Během jednoho roku střelivo postupně odváželo asi 400 kamionů.

V Květné muniční sklad chtějí. Dává místním práci

Sklad má v současnosti 29 zaměstnanců. „Bude to klasický muniční sklad, který patří armádě. Máme přislíbeno, že stávající zaměstnanci o práci nepřijdou,“ řekl vedoucí areálu Pražan.

Podle starosty obce Petra Škvařila je muniční sklad v obci výhodou. Zaměstná lidi nejen ve skladu, armáda si u obce objedná i další služby, například údržbu zeleně nebo odklízení sněhu, což dá práci dalším lidem. „Další výhodou je zvýšená bezpečnost, mít armádu v obci je hodnoceno kladně,“ vysvětlil Škvařil.

Areál s více než 15 a půl tisíci metry čtverečních skladovacích ploch prochází částečnou modernizací. Tři sklady budou sloužit složkám integrovanému záchrannému systému, tedy policistům, hasičům nebo záchranářům, pro případ havárie v jiném muničním skladu. 

„Stát tak bude mít plně funkční a moderní sklad, který se po výbuchu ve Vrběticích osvědčil a svoji roli maximálním způsobem splnil,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD). Armáda areál převezme 1. ledna 2019.

Pyrotechnici stále odstraňují následky vrbětických explozí

Ve Vrběticích vybuchly v roce 2014 dva sklady, které si pronajímala právě ostravská Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci. Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. V roce 2015 byl do Květné převezen i vojenský materiál firmy Eruca Technologies, bývalé Bochemie, která však již všechen odvezla.

V oploceném vrbětickém areálu stále pokračuje likvidace následků explozí z roku 2014. Do jižní části už smí majitelé pozemků, musí se ale podrobit policejní kontrole. Od začátku prázdnin dostalo 120 majitelů zpátky do užívání asi 700 parcel, téměř polovinu území, kam do té doby policie omezovala přístup.

Ve vzdálenější severní části areálu dál pokračuje ohledávání druhého epicentra, pyrotechnici tam sbírají munici rozházenou a poškozenou výbuchy. Část střeliva odjíždí k likvidaci do vojenského prostoru Libavá na Olomoucku. Ty nejvíc poškozené a tedy nejnebezpečnější kusy, které se odvézt nedají, odpalují pyrotechnici v trhací jámě přímo v areálu.

Práce v areálu by měli skončit v polovině příštího roku. Záležet bude na případných komplikacích, do velké míry na počasí. Hlavně na tom, kolik napadne sněhu.

Vydáno pod