Na 350 amerických a evropských deníků vydalo úvodníky. Ohrazují se v nich vůči Trumpovi

Úvodníky amerických médií na obranu svobody tisku (zdroj: ČT24)

Téměř 350 světových deníků zveřejnilo ve svých čtvrtečních vydáních úvodníky, ve kterých se ohrazují proti útokům amerického prezidenta Donalda Trumpa na média a ve kterých zároveň brání svobodu tisku. Za iniciativou stojí list The Boston Globe a připojila se k ní média jak ze Spojených států, tak i z Evropy.

The Boston Globe vyzval již minulý týden deníky v USA, aby odsoudily prezidentovu „špinavou válku“ proti médiím. Trump často útočí na články v médiích a nazývá je fake news, tedy falešnými zprávami. Novináře pak označuje za nepřátele lidu.

Například loni v únoru prezident na Twitteru napsal, že „média zveřejňující falešné zprávy nejsou mým nepřítelem, jsou nepřítelem amerického lidu!“. Konkrétně zmínil list The New York Times a televize NBC, ABC, CBS a CNN. 

Podle nedávného průzkumu se s tímto názorem ztotožňuje 51 procent republikánských voličů, 44 procent Trumpova elektorátu je pak přesvědčeno o tom, že by prezident měl mít rovnou pravomoc zavřít konkrétní média za „špatné chování (bad behaviour)“.

Původně měly články vyjít asi ve stovce médií, jejich počet ale narůstal. Podle údajů ze středečního rána se akce nakonec mělo zúčastnit 343 médií, z mimoamerických deníků například britský The Guardian.

„Donald Trump není prvním americkým prezidentem, který útočí na tisk nebo má pocit, že s ním (tisk) jedná nečestně. Je ale prvním, který vypadá, že má promyšlenou a konzistentní politiku podkopávání, delegitimizace a ohrožení práce tisku,“ stojí v úvodníku deníku The Guardian.

„Úlohou tisku není zachránit Spojené státy před Trumpem. Úlohou tisku je psát zprávy, pátrat, analyzovat a podrobně zkoumat co nejlépe to jde, a to beze strachu,“ dodal list.

Útoky na média ohrožením demokracie?

List The Boston Globe ve svém úvodníku nazvaném „Novináři nejsou nepřátelé lidu“ zdůrazňuje, že svoboda tisku je základním americkým principem již více než 200 let. Podle listu The New York Times Trumpovy útoky ohrožují demokracii. Miami Herald v této souvislosti zase zmiňuje, že „za nepřátele lidu kdysi nacisté označovali Židy“.

Deníky vycházejí s vlastním textem, v němž novináři reagují na to, jakým způsobem o nich mluví Donald Trump.
David Miřejovský
zpravodaj ČT

Americký prezident se stal již v minulosti terčem kritiky za svá vyjádření na adresu svobody tisku. Například v lednu republikánský senátor Jeff Flake uvedl, že Trump si osvojil despotický jazyk bývalého sovětského diktátora Josifa Stalina.

Senát podpořil novináře

Za akci protestujících médií se postavil americký Senát, který jednomyslně schválil rezoluci na podporu svobodného tisku, v níž vyhlásil, že média nejsou nepřáteli lidu. Nezávaznou rezoluci senátoři schválili aklamací, tedy obecným souhlasem, nikoli jmenovitým hlasováním.

„Přísahali jsme. že budeme podporovat a chránit ústavu včetně jejího prvního dodatku (o svobodě slova a tisku),“ prohlásil demokratický senátor Brian Schatz, který text rezoluce navrhl. „Každý senátor dnes svou přísahu potvrdil tím, že vyslal zprávu o podpoře prvního dodatku, o podpoře svobody tisku tváří v tvář útokům,“ řekl Schatz.

Amerikanista Pondělíček: Médiím věří 41 procent Američanů. Je to víc než před prezidentskými volbami (zdroj: ČT24)

Politico: Hloupá mediální demonstrace

Ne všechna americká média ovšem jednotný postup proti Trumpovi uvítala. Podle komentáře zveřejněném v serveru Politico podobná akce jen potvrzuje stížnosti prezidenta na mediální komplot, který koordinovaně útočí proti jeho osobě. „Naše nejlepší noviny denně prokazují svou nezávislost tím, že odmítají pochodové rozkazy korporací, politiků a vlád. Americké úvodníky, nespojujte se! Myslete vlastní hlavou! Odmítněte tuto hloupou mediální demonstraci!“ uvádí Politico.

Podobný názor vyslovil list Baltimore Sun, k akci se nepřipojil ani list Wall Street Journal. San Francisco Chronicle v úvodníku napsal, že jednou z jeho nejcennějších hodnot je nezávislost a účast v davu se mu protiví.

Redaktor listu The Detroit News Nolan Finley poznamenal, že příliš mnoho novinářů vkládá do zpravodajství své názory a komentáře kamufluje jako vysvětlující kontext. „Donald Trump není odpovědný za nahlodanou důvěru v média. Není dost důvěryhodný, aby to dokázal. Škodu si způsobujeme sami,“ napsal Finley.

Trump na mediální kampaň reagoval stručně. Na twitteru napsal, že „prolhaná média jsou opoziční stranou,“ což je pro Ameriku špatné. „My ale vítězíme,“ je přesvědčen prezident.