Elegance, jednoduchost a málo podpěr. Podobná díla jako v Janově stavěl Morandi po celém světě

Autorem mostu v Janově, který se v úterý částečně zřítil a zabil desítky lidí, byl profesor Riccardo Morandi, jenž patří mezi nejvýznačnější stavitele visutých mostů na světě. Jeho stavby jsou známé svou jednoduchostí a elegancí. Kromě Itálie stojí také třeba v Latinské Americe. Problémy provázely už několik Morandiho děl – třeba mosty v Libyi či Venezuele.

Riccardo Morandi (vpravo)
Zdroj: ZUMA/ČTK/Keystone Pictures USA

Morandi se narodil v Římě v roce 1902 a zemřel tamtéž na Vánoce roku 1989. Po získání diplomu aplikovaného inženýrství v roce 1927 sbíral první pracovní zkušenosti v Kalábrii, kde zkoumal možnosti technologie předpjatého betonu v seismických zónách. Následně se vrátil do Říma a založil si vlastní studio, ve kterém projektoval díla po celém světě, hodně v Latinské Americe.

Morandiho zavěšené mosty jsou charakteristické velmi malým počtem podpěr, často pouze dvěma, které bývají vyrobeny z předpjatého betonu. Podle expertů jsou vizuálně zajímavé, ale jejich stavba je i nákladnější.

Morandiho osmikilometrovou chloubu potkalo neštěstí už po dvou letech

V roce 1957 vyhrál Morandi soutěž na stavbu venezuelského mostu generála Rafaela Urdanety, který překlenuje nejužší část jezera Maracaibo a spojuje město s okolní krajinou. Byl dokončen v roce 1962 a je druhým nejdelším v Latinské Americe – měří 8,6 kilometru.

Už po dvou letech, 6. dubna 1964, však do jeho pilíře narazil tanker. Následně se dva pilíře zřítily. Neštěstí nepřežilo sedm lidí, opravy trvaly osm měsíců.

Morandiho most ve Venezuele
Zdroj: Isaac Urrutia/Reuters
Morandiho most ve Venezuele
Zdroj: Isaac Urrutia/Reuters

Závěsný betonový most v Janově postavil Morandi v letech 1963 až 1967. V roce 2016 prošla stavba částečnou rekonstrukcí, podle italských médií se i tak náklady na údržbu konstrukce v poslední době neúměrně zvyšovaly.

  • Zavěšený betonový most byl postaven v letech 1963 až 1967, v roce 2016 prošel částečnou rekonstrukcí. Vedl přes nákupní centra, továrny, obytné domy, železniční trať do Milána a také přes řeku Polcevera.
  • Byl dlouhý 1102 metrů (pro srovnání: Nuselský most v Praze měří 485 metrů), úroveň vozovky se nacházela ve výšce 45 metrů. Měl tři železobetonové pilíře o výšce 90 metrů s maximálním rozpětím 210 metrů.
  • Místní mu přezdívali Brooklynský most. Byl důležitou spojnicí mezi severními regiony Itálie a ligurskými plážemi pod Janovem, dálnice A10 se posléze stáčí na západ na francouzské pobřeží.

Potíže měl i Morandiho most v Libyi a loni v říjnu musel být z bezpečnostních důvodů uzavřen. Inspekce totiž na jeho konstrukci odhalila pukliny.

Vášeň pro beton

Morandi se proslavil také výzkumem a experimentováním s různými materiály – hlavně s předpjatým betonem. Snažil se vyvinout svou vlastní verzi předpjatého betonu a o těchto aktivitách přednášel po celém světě.

Výmluvnou ukázku Morandiho díla představoval Pavilon číslo pět na Turínském autosalonu v roce 1959. Morandi se účastnil také projektu konstrukce elektrického vedení přes Messinskou úžinu, kterou v letech 1955 až 1994 představovaly dva 232 metrů vysoké ocelové pylony, mezi nimiž bylo nataženo vedení. 

Vydáno pod