Poštěváček holčičkám nechybí, připsali na Facebooku výrok muslimce. Ta chce žalovat autory komentářů

Martina Heroldová Martina Heroldová
16. 8. 2018 14:38
Administrátoři neoficiální facebookové skupiny Miloš Zeman - prezident ČR zveřejnili v příspěvku sadu fotografií Kateřiny Gamal Richterové s falešnými popisky, jimiž jí připsali výroky o ženské obřízce nebo neochotě se integrovat. Pod příspěvkem se strhla diskuse s komentáři plnými vulgarismů i výhrůžek smrtí, jejich autory chce Richterová zažalovat.
Kateřina Gamal Richterová.
Kateřina Gamal Richterová. | Foto: www.hatefree.cz

Praha - Neoficiální facebooková skupina Miloš Zeman - prezident ČR šířila po internetu hoax, který ukazoval českou muslimku Kateřinu Gamal Richterovou s výroky jako "Ne, uříznutý poštěváček holčičkám nechybí". Zneužili k tomu její fotografii z iniciativy HateFree Culture ze sobotního pochodu Prague Pride za práva LGBT komunity.

Hoax s falešnými fotografiemi šířený ve facebookové skupině Miloš Zeman - prezident ČR.
Hoax s falešnými fotografiemi šířený ve facebookové skupině Miloš Zeman - prezident ČR. | Foto: Facebook skupiny Miloš Zeman - prezident ČR

Na akci pomáhala u stánku, jehož součástí byl také fotokoutek, kde se lidé mohli nechat vyfotit s komiksovými bublinami, jejichž text odkazoval na nejčastější bizarní otázky, s nimiž se lidé z LGBT komunity setkávají. Richterová se v něm vyfotila s popiskem "Ne, nemůžeš se dívat", administrátoři facebookové skupiny však text vymazali a nahradili jej kontroverzními výroky.

Richterové tak v úterý věnovali celé album obsahující 23 fotografií s texty, jako je již zmíněný výrok o ženské obřízce, "Dě*ky šátek mít nemusí", "Žijeme mezi vámi, ale mimo vás" nebo "Mami, nejsem vidět" a další. Doprovodili jej popiskem "Gamal Richterová, studentka islámského radikalismu spolupracující se státem financovanou organizací HateFree Culture".

U fotografií se poté strhla diskuse se stovkami nenávistných komentářů mířených proti Richterové, od vulgarismů po výhrůžky násilím či smrtí. Administrátoři album sice nazvali "HateFree Culture na Prague Pride lhalo, tak jsme to vylepšili", toho si ale spousta diskutujících nevšimla a výroky považovali za autentické. Téměř stovka lidí pak příspěvek dále sdílela.

V komentářích se objevovaly i radikální výroky za hranicí zákona jako "Zastřelit d*vku odpornú", "ukamenovat", "uklidíme vás… velice dobře… vápna dosti" nebo "za tohle bych jí urval hlavu". Na jejich autory chce Richterová podat trestní oznámení. Nyní příspěvek na webu již není dostupný. Buď jej stáhli sami administrátoři, nebo Facebook po četných nahlášeních upozorňujících na nevhodný obsah. Ve čtvrtek odpoledne už nebyla k nalezení ani samotná skupina.

"Je to velký paradox. Pravidelně chodím na Prague Pride a fotím se ve stánku s bublinami, abych vyjádřila svou podporu LGBT komunitě, a pak se vytváří fotomontáže, které mají dokazovat opak," uvedla Richterová. "Myslím, že to vzniká proto, že nesplňuji klasickou představu, kterou někteří lidé o muslimech mají. A proto je má otevřenost dráždí a mají potřebu mě takto diskreditovat," dodala. Nyní společně s právníky připravuje trestní oznámení.

Zneužití fotografií odsoudila také samotná iniciativa HateFree Culture a hoax vyvrátila i na svém webu.

"Kateřina Gamal Richterová je dlouhodobě jako muslimka terčem různých hoaxů, manipulací i kyberšikany. Někteří lidé a zájmové skupiny se i přesto, že ona sama například LGBT komunitu i další menšiny podporuje, snaží šířit lživé informace, které ji označují za radikální salafistku. Její reálná podstata zřejmě nezapadá do stereotypního vnímání muslimů, které se takové skupiny snaží veřejnosti předkládat. Tím ji současně vystavují poměrně intenzivní kyberšikaně, kdy čelí nejrůznějším urážkám včetně výhrůžek smrtí," řekl Aktuálně.cz koordinátor projektu Lukáš Houdek.

Hoax o Kateřině Gamal Richterové
Hoax o Kateřině Gamal Richterové | Foto: Facebook Miloš Zeman - prezident ČR

"Jsme v kontaktu s organizací In Iustitia, která se případy násilí z nenávisti zabývá, a zvažujeme právní kroky," dodal.

"Daleko více než samotná manipulace s našimi fotografiemi, se kterou jako viditelná kampaň musíme přece jen počítat, nás však znepokojuje její cílení na konkrétní osobu s cílem jí ublížit, zdiskreditovat ji a vyvolávat nenávist. Tím spíše pak poskytování prostoru pro nenávistné projevy a výzvy k násilí vůči její osobě," řekl Houdek.

Richterová na trestním oznámení trvá, přestože příspěvek ze stránky již zmizel. Dodává však, že jí nejde o pomstu, ale o to, aby se podobné útoky neopakovaly. "Pokud policejní vyšetřování povede k tomu, že si tihle lidé příště raději rozmyslí, jestli někomu budou vyhrožovat nebo jinak škodit, budu spokojená," řekla Aktuálně.cz.

Kateřina Gamal Richterová je muslimka českého původu a je zaměstnankyní projektu HateFree. Dlouhodobě aktivně vystupuje na veřejnosti proti nenávistným a xenofobním projevům a snaží se zprostředkovávat dialog mezi Čechy a muslimy.

Cítím se být pod tlakem už delší dobu. Společnost nebo někteří politici se čím dál více staví proti islámu, ale hlavně proti obyčejným muslimům, říká Kateřina Gamal Richterová. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy