Hlavní obsah

Nové grafické karty slibují ohromný výkon. Cílí na profesionály

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Nvidia tento týden odhalila nové grafické karty řady Quadro. Ty cílí především na profesionální uživatele a výrobce u nových modelů slibuje ohromný nárůst výkonu, a to především ve specializovaných aplikacích.

Foto: archív výrobce

Grafická karta řady Quadro RTX

Článek

Nové karty, které jsou mimochodem osmou generací čipů od Nvidie, nesou kódové označení Turing. Vzdávají tedy hold britskému matematikovi Alanu Turingovi, který je považován za zakladatele moderní informatiky.

Proti předchůdci bylo nové jádro značně vylepšeno. Vůbec poprvé budou karty společnosti NVIDIA podporovat ray tracing v reálném čase, na což zatím nestačí ani konkurence. Právě proto se mění i zkratka v názvu z GTX na RTX, nové jméno totiž odkazuje na přítomnost RT jader (ray tracing cores).

Realističtější vykreslování

Nové karty tedy přinesou zásadní změny v oblasti zobrazení počítačové grafiky, bude mnohem realističtější. RT jádra totiž dovolují vypočítat přesné stíny, odrazy a lomy světla podle konkrétních materiálů a samotné scény.

Právě technologie využití ray tracing má podle zástupců společnosti Nvidia představovat největší skok ve vývoji grafických karet od roku 2006, kdy byly představeny první karty s CUDA jádry. Proti starší architektuře Pascal bez RT jader mají nové grafiky vykreslovat jednotlivé realistické prvky až 25krát rychleji. To přijde vhod například při finalizaci filmových efektů a dalších podobně náročných úkonech.

Oslňující technické parametry

Čip u nových karet, který pracuje celkově s 18,6 miliardy tranzistorů, nabídne lepší funkci obvodů pro umělou inteligenci (tensor jádro). Jádro přitom bude obsahovat 3072 až 4608 CUDA jader (shaderů) a 384 až 576 tensor jader.

Grafiky zároveň mohou dostat monstrózní porci GDDR6 pamětí, a to 16 až 48 GB při taktu 14 GHz. U 16GB modelů se počítá s 256bitovou sběrnicí, 24GB verze a větší pak nabídnou 384bitové rozhraní.

Všechny modely přitom mohou být použity v Quadro RTX serveru, který může obsahovat až osm karet. Na pultech obchodů se karty Quadro s jádry Turing objeví ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku.

Přesné parametry jednotlivých modelů, které společnost Nvidia odhalila, naleznete v tabulce níže:

Parametry nových grafických karet Quadro RTX
GPUPaměťPaměť s NVLinkRay TracingCUDA jádraTensor jádra
Quadro RTX 800048GB96GB10 GigaRays/sec4608576
Quadro RTX 600024GB48GB10 GigaRays/sec4608576
Quadro RTX 500016GB32GB6 GigaRays/sec3072384

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám