Programy České televize budou v HD kvalitě od října jenom v DVB-T2

Česká televize vypne k 30. září pozemní vysílání v multiplexu 1a v končícím standardu DVB-T, kde v současnosti mohou lidé naladit hlavní kanály ČT ve vysokém rozlišení HD. Po půl roce tak skončí souběžné vysílání ve vysokém rozlišení jak v multiplexu 1a, tak i v přechodové síti DVB-T2. Přechod na nový standard, kde budou moci diváci dále volně přijímat programy ČT ve vysokém rozlišení, je výsledkem mezinárodních dohod s cílem uvolnit část kmitočtů pro mobilní služby.

Všechny programy ČT v rozlišení SD budou i po posledním zářijovém dni nadále vysílány ve veřejném multiplexu 1 pro standard DVB-T s pokrytím 99,9 procenta.

Ve standardu DVB-T2 pozemního vysílání jsou a ještě budou programy v HD rozlišení dostupné v přechodové síti 11, která pokrývá 99,6 procenta obyvatel České republiky. 

Vysílání v DVB-T nejpozději v polovině roku 2020 zřejmě skončí

Časem ale bude ukončeno celé vysílání v DVB-T v rámci završení druhé vlny digitalizace. Aby potom mohli lidé dále přijímat vysílání České televize, budou muset disponovat televizí nebo set-top boxem, který je vybaven pro příjem tohoto signálu příslušným tunerem s kodekem HEVC. Vhodné přijímače certifikují České Radiokomunikace a označují je kulatými zlatými nálepkami „DVB-T2 ověřeno“.

Kompletní přechod na DVB-T2 je prozatím naplánován na červen 2020, postupné vypínání stávajícího vysílání v DVB-T však začne již v listopadu 2019.

Česká televize zahájila digitální pozemní vysílání v novém standardu DVB-T2 na konci března. K novému standardu přistupují země napříč Evropou na základě mezinárodních dohod. V souladu s rozhodnutím české vlády na standard DVB-T2 přechází i Česko. Cílem je uvolnit vysílací spektrum pro mobilní služby. Tato změna se nijak nedotýká těch, kteří televizní vysílání přijímají od kabelového operátora nebo přes satelit.