Student, kterého vinili z útoku na dům Stropnického, chce 1,3 milionu. Musí upřesnit za co

Ruský student Igor Ševcov – kterého policie vinila z útoku na dům tehdejšího ministra Martina Stropnického, ale soud ho osvobodil – chce od státu 1,3 milionu korun. Podle soudu, na který se obrátil, ale není zřejmé, jakých konkrétních částek se domáhá. Ševcov proto musí svoji žalobu upřesnit. Do té doby soudkyně jednání odročila.

Igora Ševcova obvinila policie, že v roce 2015 hodil zápalné lahve na zahradu domu tehdejšího ministra obrany Martina Stropnického (ANO). Navíc čelil obvinění, že se podílel na posprejování zdi ruzyňské věznice. Případy se dostaly až k soudům, které Ševcova osvobodily.

Dostal sice od ministerstva spravedlnosti 360tisícové odškodné za trestní stíhání, tříměsíční vazbu a také jako úhradu nákladů na advokáta, ale žádá násobně více – 1,3 milionu korun nad rámec toho, co již dostal. Jeho právní zástupce Pavel Kožoušek řekl soudu, že si Igor Ševcov stále nese následky svého stíhání. „Byl vyhlášen za teroristu, lidi ho poznávali na ulicích. Užil si svoje a má dodnes zdravotní problémy,“ popsal advokát.

Soudkyně Zdeňka Burdová ale označila tvrzení v žalobě za neurčitá. Nařídila Kožouškovi, aby je doplnil, a jednání odročila na neurčito.

Případ se vlekl, právníci se přou, do kdy se mělo o náhradu žádat

Po doplnění žaloby se zřejmě bude muset soud zabývat také tím, zda byla podána včas. Právník z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Zbyněk Řezáč totiž míní, že je Ševcovův nárok na nemajetkovou újmu promlčený. Míní, že půlroční lhůta běžela od května 2016 a přerušila ji pouze doba, kdy o odškodném rozhodovalo ministerstvo.

Ševcovův advokát je naopak přesvědčen, že lhůta začala běžet až loni v květnu, kdy o věci definitivně rozhodl Nejvyšší soud. Ten zrušil tříletý zákaz účasti na demonstracích, což byl poslední zbytek původně uděleného trestu.

Nejprve totiž pražský městský soud mladíka, který v Praze studuje, sice osvobodil v případě útoku na dům ministra, ale za účast na posprejování věznice ho chtěl na dva roky vyhostit. Odvolací soud změnil tento rozsudek v zákaz účasti na demonstracích, nakonec však Nejvyšší soud zrušil i tento verdikt. Případ předal správnímu úřadu jako možný přestupek, ale radnice Prahy 6 rozhodla, že Ševcov nespáchal ani ten.

Ševcovovi stále hrozí vyhoštění

I když by nyní měl být Igor Ševcov z pohledu práva nevinný, uplynulé soudní spory mu stále působí další problémy s úřady. Ministerstvo vnitra mu zamítlo žádost o pracovní kartu s odůvodněním, že Ševcov nesplňuje podmínku trestní zachovalosti. Letos v červnu pak nepravomocně rozhodla cizinecká policie o jeho vyhoštění ze států Evropské unie na pět let s tím, že mladík porušuje české právní předpisy.

„Policie nevzala v potaz zásadní argument z mé strany. Argumentuje tím, že nesplňuju podmínku trestní zachovalosti. Toto není pravda,“ řekl k tomu nyní Ševcov. Studenta etnologie se následně zastal rektor Univerzity Karlovy i děkanka filozofické fakulty. V otevřeném dopise napsali, že vyhoštění z ČR by Ševcova kvůli jeho občanským postojům ohrozilo na životě.