Smrt Kimova bratra: Podle malajsijské justice jsou důkazy proti obviněným silné, proces bude pokračovat

V Malajsii bude pokračovat soud kvůli údajné vraždě nevlastního bratra severokorejského vůdce Kim Jong-nama. Důkazy proti dvěma obviněným ženám jsou podle malajsijské justice dostatečně silné, aby proces postoupil k soudnímu líčení. V případě odsouzení hrozí obviněným i trest smrti. Samotný soudní proces zřejmě potrvá měsíce, rozsudek se očekává až příští rok.

K útoku došlo na letišti v Kuala Lumpuru v únoru 2017. Ženy v prostorách letištního terminálu vstříkly muži do obličeje nervový plyn VX. Indonésanka Siti Aisyahová a Vietnamka Doan Thi Huong byly zadrženy krátce po činu.

Obě jsou jedinými podezřelými, kteří skončili ve vazbě, byť se podle obžaloby spikly se čtyřmi Severokorejci, kteří v den vraždy odletěli ze země a dosud nebyli dopadeni.

Smrt Kimova bratra: Podle malajsijské justice jsou důkazy proti obviněným silné (zdroj: ČT24)

Obžalované se hájí tím, že je oklamali severokorejští agenti, kteří jim namluvili, že jde o neškodný kanadský žertík pro skrytou kameru. Podle obhajoby neměla ani jedna z žen k vraždě Kim Čong-nama žádný motiv a staly se jen pěšáky zataženými do politicky motivované vraždy zosnované Severní Koreou.

Soudce Azmi Ariffin nyní uvedl, že z důkazů obžaloby je patrné „dobře naplánované spiknutí“ mezi oběma ženami a čtyřmi Severokorejci podezřelými z plánování vraždy. Jak soudce dodal, nemůže „vyloučit, že šlo o politickou úkladnou vraždu“, nicméně konkrétní důkazy pro to neexistují. Fáze obhajoby může trvat měsíce, uvedla agentura AP. 

Indonéského velvyslance v Malajsii rozhodnutí soudu o pokračování procesu šokovalo. Jak ale velvyslanec Rusdi Kirana uvedl, jeho vláda bude soudní rozhodnutí respektovat.

Kim Čong-nam byl nejstarším synem bývalého severokorejského vůdce Kim Čong-ila. Před smrtí žil řadu let v zahraničí, neboť v KLDR upadl v nemilost. Analytici předpokládají, že ho Kim Čong-un, který měl stejného otce, ale jinou matku, mohl vnímat jako ohrožení své vlády.