Eroze odkryla v lese stříbrný poklad. Nálezce ho předal muzeu, čeká ho mimořádná odměna

U Vysokého nad Jizerou na Semilsku byl objeven stříbrný poklad z počátku 14. století. Nálezce odevzdal mince z doby Václava II. a Jana Lucemburského do Muzea Českého ráje v Turnově. S nimi předal i zlomky keramické nádoby, v níž zřejmě poklad původně byl. Kromě nálezného dostane peníze i od Libereckého kraje.

 „Chceme tím motivovat případné další nálezce historických artefaktů, aby nálezy odevzdávali, a ty tak zůstaly zachovány pro další generace a nezmizely v soukromých sbírkách u nás či v zahraničí,“ řekla radní pro kulturu Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj).

Muzeum ani Liberecký kraj nechtějí zveřejňovat jméno nálezce ani přesnější místo nálezu v obavě, že by to vyvolalo zájem dalších hledačů pokladů.

Mince a zlomky keramiky se podle Klimentové našly ve svahu v úrovni lesní hrabanky a zasahovaly asi 30 centimetrů pod povrch. Archeologové z turnovského muzea pak v místě provedli výzkum a objevili původní mělkou jamku, kterou majitel mincí vyhloubil do rozpadlého skalního podloží. Mince pak do ní schoval v keramické nádobě a zasypal je zeminou. Poklad nyní odkryla eroze.

Archeologové při průzkumu našli také zlomky nádoby a další minci. Celkem jich tak mají 159: 41 stříbrných grošů Václava II. a 118 grošů Jana Lucemburského.

Podle odborníků zřejmě nebyly mince dlouho v oběhu, protože řada z nich si zachovala i mincovní lesk. Jejich základní konzervaci provede restaurátor Střední uměleckoprůmyslové školy a Vyšší odborné školy v Turnově. Pak je posoudí numismatici z Národního muzea.

Keramická nádoba také projde rukama restaurátorů. „Veřejnosti nález představíme v turnovském muzeu od února 2019 na mimořádné výstavě,“ doplnil archeolog muzea Jan Prostředník.