Místo skalní romantiky tlačenice. Adršpach řeší, co s náporem turistů

Události v regionech: Nápor turistů ve skalách (zdroj: ČT24)

Skalní město v Adršpachu opět zaplnili polští turisté a po problematické středě se i ve čtvrtek opakoval podobný scénář. U vstupu se tvořily stometrové fronty a doprava na příjezdových silnicích kolabovala. Policie navíc upozorňuje, že se úplně stejný scénář může zopakovat v pátek, protože řada Poláků si po středečním státním svátku vzala volno i na další dny. Problémy s přílišným množstvím turistů hlásí i správci národního parku České Švýcarsko.

Okolí turisticky atraktivního skalního města u Adršpachu bylo ve čtvrtek plné většinou polských turistů. Po silnicích se pomalu posouvala auta a řidiče přepadala nervozita. Místní lidé si stěžovali, že parkující vozy překážely na chodnících.

Policie musela před polednem přibližně na dvě hodiny uzavřít vjezd do Česka přes hraniční přechod Zdoňov, který je od Adršpachu vzdálený asi pět kilometrů. Odkláněla také auta na příjezdu do Adršpachu od Teplic nad Metují. Nápor turistů polevil kolem druhé hodiny, kdy byl znovu otevřen i hraniční přechod.

Řešením každoročních dopravních kolapsů by podle místostarosty Adršpachu Miloše Zahrádka (Adršpach-naše obec) mohlo být rozšíření místních parkovišť. „Žádali jsme Chráněnou krajinnou oblast (CHKO) o výjimku na parkování na těchto plochách, které by se nám v těchto dnech hodily, ovšem CHKO nám nevyšla nijak vstříc,“ řekl.

Šéf CHKO Broumovsko Petr Kuna nepovažuje rozšiřování parkovišť za dobrý nápad. „Domníváme se, že zvýšením kapacity parkovišť by utrpěla jak příroda, tak i ten návštěvnický zážitek,“ myslí si.

Ke skalním městům ročně zavítá až 300 tisíc lidí. Nejvíc je jich v letních měsících, kdy jimi projdou až čtyři tisíce turistů každý den. Adršpašské skály se sousedními Teplickými skalami tvoří nejvýznamnější pískovcovou plošinu Polické pánve v Broumovské vysočině. Obě skalní města jsou svojí rozlohou 1803 hektarů největší národní přírodní rezervací v Česku.

Přelidněno je i v Českém Švýcarsku

Podobnou, i když ne tak palčivou situaci řeší také v národním parku České Švýcarsko. I tam pravidelně v letních měsících míří stovky tisíc turistů. Nejhorší situace byla v Hřensku začátkem července, kdy v Německu začaly prázdniny. Dostupných 517 parkovacích míst se tehdy zaplnilo už v deset hodin dopoledne.

Nárůst počtu turistů měří správci parku pomocí 18 speciálních sčítačů ve skalách. „V těch nejznámějších oblastech, kterými jsou Pravčická brána nebo soutěsky Kamenice, odhadujeme, že za tuto sezonu by jich mohlo být třeba i o sto tisíc víc než v loňském roce,“ varuje tiskový mluvčí národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

Správci obou skalních oblastí už situaci vyhodnotili jako neúnosnou a vyzývají turisty, ať svou návštěvu buď odloží, nebo zvolí raději cestu vlakem či autobusem.

O návštěvnosti Adršpašsko-teplických skal se letos na jaře zmínila i Asociace cestovních kanceláří. Podle ní budou muset některé české památky v budoucnu regulovat počty turistů, protože dosahují rekordních hodnot a návštěvnost stále stoupá. Kromě skal se asociace zmínila také o Českém Krumlově či zámku Hluboká.