Lidé už zažádali o více než polovinu z peněz na půjčky pro mladé rodiny

90' ČT24 na téma půjčky na bydlení pro mladé rodiny (zdroj: ČT24)

Zájem o státní půjčky na bydlení pro mladé po prvotním náporu ve čtvrtek ochabl. Státní fond rozvoje bydlení zaregistroval druhý den od spuštění 45 žádostí. I tak ale od středy eviduje přes tři stovky formulářů, celkem se žadatelé přihlásili už o 343 milionů. To už je však víc než polovina sumy vyčleněné na tento program pro letošní rok. Proto možná dojde k navýšení částky.

Počet žádostí druhý den silně poklesl, ale protože i tak už objem požadovaných peněz překročil polovinu, je to podle ředitele odboru politiky bydlení ministerstva pro místní rozvoj Jiřího Klímy jenom otázka několika dní, než se program vyčerpá. „Domnívám se, že počet žadatelů sklouzl do normálu,“ poznamenal v pořadu 90' ČT24.

Zájem během prvního dne mohl být podle něj ještě vyšší, ale sám hovořil s několika lidmi, kteří si mysleli, že peníze dojdou za dvě hodiny, takže vůbec nechodili.

Počet žádostí o půjčku na bydlení
Zdroj: ČT24

Mluvčí státního fondu Karolína Smetanová přiblížila, že stále nepolevuje množství e-mailových a telefonických dotazů, ve kterých se lidé fondu na půjčku ptají, nebo konzultují náležitosti, které musí žádost o ni mít.

Klíma potvrdil, že v případě trvajícího zájmu bude objem peněz pro půjčky navýšen na jednu miliardu tak, jak už dříve avizovala ministryně Klára Dostálová (za ANO). Rozhodne se podle něj, až vyhodnotí alespoň několik prvních dnů, co program platí. Jasno by ale mohlo být ještě v srpnu nebo na začátku září.

Program cílí na venkov nebo menší města

Podle Klímy tyto půjčky představují jedno z mnoha cílení na rozvoj a obnovu venkova. „Přistupovali jsme k tomu s tím, že chceme pomoct především domácnostem, které žijí v regionech s nižšími příjmy, a tedy i s nižší bonitou. Tím, že si budou půjčovat za nižší úrok, můžeme znovu oživit bydlení mladých domácností na malých a středních městech, ve venkovských oblastech,“ podotkl s tím, že ve velkých městech, kde je problém s vysokými cenami nemovitostí, je třeba znovu začít rozvíjet nájemní bydlení.

Podle dat státního fondu mladí lidé zatím nejvíce žádají o půjčky na nové rodinné domy. Jde o 151 žádostí za 279,1 milionu korun. Na nový byt bylo zatím přijato 40 žádostí za 35,5 milionu korun, na rekonstrukce 110 žádostí za 31,8 milionu korun.

Základním omezením pro půjčku je to, kdo o ni může žádat, a to pár, který žije v manželství či registrovaném partnerství, přičemž alespoň jeden z nich musí být mladší 36 let. Ucházet se ale může i samotný člověk mladší 36 let, pokud trvale pečuje o dítě mladší 15 let. 

Podle kritiků se pomáhá jenom hrstce a mělo by se něco dělat spíš s výstavbou

Kritici programu upozorňují, že celková částka v programu je ve srovnání s objemem hypoték naprosto marginální a že by lepší bylo přijmout úplně jiná legislativní opatření.

„Stát může pomáhat cestou, která pomůže všem, nejenom hrstce, pár stovkám žadatelů, kteří budou mít štěstí, že budou jedni z prvních, co o půjčku zažádají,“ řekla místopředsedkyně opoziční TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Podle ní je špatně, že už střední třída nedosáhne na vlastní bydlení, a podíl na tom má stavební zákon.

Výhodnější půjčky se také objevují v době, kdy ČNB zpřísňuje podmínky pro žadatele o hypotéky. Státní úvěry jsou tak řešením, které je zaměřené lichým způsobem, tvrdí analytik České bankovní asociace Miroslav Zámečník. „Co by měla vláda dělat především spolu s municipalitami, je postarat se, aby regulace nebránily výstavbě,“ zmínil.