Uritrottoir neboli pisoár na chodníku. Ekologická novinka v ulicích Paříže budí velké vášně

Francouzi vsadili při stavbě nových veřejných toalet na ekologickou notu (zdroj: ČT24)

Vypadá trochu jako poštovní schránka nebo pouliční box na noviny – jde ale o úplně něco jiného. Jedná se o nový francouzský uritrottoir – neboli pisoár na chodníku. Věc, která budí v Paříži nebývalé vášně. Ne každý si totiž novinku pochvaluje.

„Myslím, že instalovat pisoáry do pařížských ulic pro ty, kteří nerespektují okolí, to je dobrý nápad. Ale zároveň se domnívám, že tento model zaprvé není vůbec hezký a zadruhé se sem na ostrov v centru nehodí,“ vykládá Moubi, obyvatel Paříže.

Úřady si červenou pouliční toaletu pro muže – vynález z Nantes – pochvalují, je totiž mimořádně ekologická. Systém odvádí moč mezi piliny, suchá stébla a dřevní štěpky a tím se vytváří hnojivo. Navíc nezanechává zápach. Jakmile je uritrottoir plný, sám vyšle signál.

Aby se lépe hodily do prostředí, je na vrchu těchto pozoruhodných toalet malá rozkvetlá zahrada, která zkrášluje veřejná místa.

Uritrottoir v ulicích Paříže
Zdroj: ČT24

Paříž má zatím uritrottoiry čtyři, instalace pátého se připravuje. Jenže co jedni vítají, druzí nemohou vystát. Toalety totiž stojí přímo v historickém centru – v těch nejexponovanějších lokalitách. I sami muži přiznávají, že takové místo by si k vykonání potřeby za jiných okolností vybrali jen stěží.

Dívat se na lidi, kteří vám močí přímo před dveřmi, to není právě příjemné.
Mounia
obyvatelka Paříže

Pozor na exhibicionisty

Mám pocit, že tam nemáte příliš soukromí.
Antonio
španělský turista v Paříži

Pařížané mají také obavy, že místa budou lákat exhibicionisty, kterým obnažování u uritrottoirů jen těžko někdo zakáže.

I proto už vznikají první petice, které mají vedení metropole ukázat, že existují i jiné cesty. Jeden z alternativních způsobů nabídlo před třemi lety Německo. Zdi v problematických zónách opatřilo speciálním nátěrem, který mužům takzvaně vrací úder.

Jednu věc ale novince na poli toalet upřít nelze – na sociálních sítích vyvolala i vlnu kreativity. Lidé už tu vymysleli třeba verzi pro ženy nebo o něco sofistikovanější, leč neméně exponovaný model.

Vydáno pod