Jan Barák
17. srpna 2018 • 04:45

Gay v NHL? Neexistuje! Mizí hrdost, je tu macho kultura, vzteká se král MS

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Anders Nilsson je velký brankář, tři "čísla" jej dělí od dvou metrů. Velké výkony předvedl i na posledním hokejovém MS, tažení Švédů za obhajobou zlata v kombinaci s úžasnými statistikami z něj udělalo nejlepšího brankáře turnaje. A zatím naposledy si gólman Vancouveru posvítil na velké téma: homofobii v profesionálním hokeji. Nilsson má za to, že kvůli útlaku a diskriminaci gayů nejen Švédsko, ale celý svět, přichází o fantastické talenty a rozdílové hráče.



Ne, Nilsson není gay! S manželkou Emelií vychovávají dva malé syny Louiho a Mia. Diskriminaci homosexuálně orientovaných hokejistů ale 28letý brankář považuje za velký problém. V komunitě má řadu přátel, to jak v USA, tak ve Švédsku, a i svou masku pro venkovní i domácí zápasy jako první ozdobil a zdobí vesele dál "duhovou" vlaječkou na podporu homosexuálů.

"Je potřeba veřejně homosexuály podporovat, mnoho mých blízkých přátel se doma bálo říci, jak na tom s orientací jsou, to je přece úplně špatně," myslí si Nilsson. V rozhovoru pro vyhlášený švédský magazín své myšlenky rodák z hornického města Luleå ještě rozšířil a zostřil.

"Myslím si, že kdybych byl homosexuál, kvůli tlakům a všemožným narážkám bych vrcholový hokej nikdy nehrál. Skončil bych někdy v žácích, "macho" kultura je v našem sportu až nesnesitelná," citoval Nilssonova slova Aftonbladet.

O co švédskému maskovanému obru jde konkrétně? Nilsson v obsáhlém rozhovoru žehrá na nedostatek porozumění v hokejových kabinách vůči opačně orientovaným hokejistům. Vadí mu i nadměrné používání hanlivých urážek na jejich adresu.

"Zaskočilo mě, jak často moji spoluhráči sahali ke slovům jako teplouš, nebo buzna. Teď mluvím o svých úplných začátcích, o švédských mládežnických ligách. V současné NHL je takováto mluva nepřípustná, ale ona už ani není potřeba. Žádní gay hokejisté se na tak vysokou úroveň hraní nemohli dostat," vypráví Nilsson a pokračuje dál.

"Pokud někdo tvrdí, že v každém NHL týmu jsou v současné době tři až čtyři gayové, musím oponovat. Je to nesmysl, skončili už mnohem dříve, když byli mladí. Neexistuje nikdo, kdo by se k opačné orientaci veřejně přihlásil a chtěl pokračovat v hraní. Raději se stáhne do ústraní. Je to úsměvné především proto, že se neustále tvrdí, jak je týmový sport, hokej nevyjímaje, plný sounáležitosti. Je to pravda, pokud jste ale jiní, zažíváte v kabině těžké časy a žádnou zábavu na hřišti si tedy rozhodně neužíváte," postěžoval si Nilsson.

Jeho slova nelze brát na lehkou váhu, v NHL prošel kabinami New York Islanders, Edmontonu, St. Louis, Buffala a naposledy Vancouveru. Mimo to působil jednu sezonu 2014/15 v KHL v Kazani, se kterou se prodral až do finále Gagarinova poháru proti Petrohradu (1:4 na zápasy).

NHL zůstává jedinou zámořskou profesionální sportovní ligou, která se ještě "nepochlubila" ani jedním gay hráčem. A to ani aktivním, ani bývalým! NBA, NFL i MLB "comingouty" svých některých hráčů už prožila.

"Proč je tato diskriminace problém? Protože kvůli ní ztrácíme hráče, kteří by třeba v budoucnu mohli být dalším Sidney Crosbym, Connorem McDavidem nebo Waynem Gretzkym," je si jistý Nilsson, který je nejznámějším a nejpopulárnějším hokejistou, který gay komunitě veřejně fandí. V únoru loňského roku byl vyhlášen "Heterosexuálem roku" podle známé švédské webové stránky LGBTQ.

"Prostě přicházíme o talenty. Rodiče si to uvědomují, vědí, jak to v hokejových klubech funguje, když jste homosexuál. Že vás nečeká nic lehkého, spíše naopak, že je to pěkně drsná kultura. A proto své děti, byť ještě neví, zda budou gay či ne, do hokejového prostředí raději ani nepřivedou. Ztrácíme svou hokejovou hrdost, toto nastavení se musí změnit," má jasno Nilsson, který na posledním světovém šampionátu v Dánsku uzmul cenu pro NEJ brankáře turnaje.

Měl nejvyšší úspěšnost zákroků (95,40%), nejnižší průměr branky na duel (1,09) a vychytal tři čistá konta. Prostě král statistik. A král teď promluvil, padnou jeho slova na úrodnou půdu?

Anders Nilsson slaví se svými spoluhráči obhajobu zlaté medaile na MS.
Anders Nilsson slaví se svými spoluhráči obhajobu zlaté medaile na MS.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud