Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pininfarina už nechce být jen karosárna. Nabídne svá auta, začne se elektrickým supersportem

David Bureš
Diskuze (1)
Chystaný supersport z dílny slavné karosárny se ve formě konceptu ukáže už tento měsíc. Na trh vstoupí za dva roky.

Pininfarina je možná ta vůbec nejslavnější automobilová karosárna, funguje už od třicátých let, za svoji historii navrhla mimo jiné 64 modelů značky Ferrari. Její současný majitel, indická automobilka Mahindra, ale už nechce, aby byla jen karosárnou navrhující auta pro jiné výrobce, nýbrž značkou s vlastním portfoliem. Na realizaci plánu už se pracuje, Pininfarina zatím chystá trojici automobilů.

„Ambice Mahindry byla vždycky následující: podívejte, máte skvělé jméno, ale nevyužíváte ho naplno,“ vysvětluje tento krok generální ředitel Pininfariny Michael Perschke, který v minulosti působil 25 let v koncernu VW Group.

Jako první dorazí v roce 2020 elektřinou poháněný supersport, který se ve formě konceptu světu představí již tento měsíc, a to na přehlídce automobilové krásy Concours d'Elegance v kalifornském Pebble Beach. Vyvíjen je pod označením PF0 ve spolupráci s chorvatským výrobcem elektrických supersportů Rimac a stájí mateřské Mahindry z šampionátu Formule E.

Firma postaví nejvýše 150 exemplářů tohoto superauta, které cenově má odpovídat Bugatti Chiron. Tomu se má blížit i svými schopnostmi, díky elektromotorům se má výkon PF0 přiblížit 1.500 koním Chironu. Pininfarina tvrdí, že cílem je dosáhnout zrychlení z 0-100 km/h pod dvě vteřiny a maximální rychlosti přes 400 km/h. Přitom má zvládnout ujet přes 480 kilometrů bez nutnosti dobíjení baterií.

První vozy budou vyráběny v Itálii, v závodu v Cambianu, domovinu chce Pininfarina ostatně zdůrazňovat i stylem, designem nebo materiály. Inspirací mají být dřívější vozy italské karosárny, ať už třeba Cistalia 202, Ferrari 512S Modulo nebo Ferrari 512TB. Do budoucna se ale Pininfarina nebrání ani jiným výrobním lokalitám, záležet bude na prodejních úspěších.

Po elektrickém supersportu mají následovat další dva modely, vždy s ročním odstupem. Jakou koncepci nabídnou, je ve hvězdách, zákulisní zprávy ale hovoří o SUV PF1 zacíleném třeba na Lamborghini Urus. SUV se firma skutečně nebrání, chce je ale dělat po svém.

„Zdá se mně, že označení SUV je příliš mainstreamové, nicméně opravdu mluvíme spíše o lifestylovém autě než o sporťáku. Zatím nemohu nic potvrdit, ale myslím, že zpochybníme pár paradigmat o tom, co si lidé myslí o luxusním SUV,“ říká Perschke.

Jistotou je každopádně fakt, že i další díla Pininfariny budou mít alternativní pohon. Italská firma se zaměří hlavně na elektromobily, do budoucna ale koketuje i s myšlenkou palivových článků. „Mohu potvrdit, že nebudeme nabízet auta se spalovacím motorem,“ prohlašuje šéf slavné karosárny. To má být ve výsledku výhodou, využití elektromotorů má být jednodušší než zástavba spalovacích agregátů.

Být jako Tesla ale Pininfarina nechce. „Určitě nechceme kopírovat jeden elektrický start-up z Kalifornie, který nevydělává peníze 14 let. Nejdražším úkolem je vytvořit podvědomí o značce, což už máme z poloviny hotovo,“ odhaluje Perschke, že Pininfarina nebude chtít být dotovaná Mahindrou, ale vydělávat. Navíc věří, že je Pininfarina známější než Bugatti nebo McLaren, které se také dovedly v minulých letech prosadit.

Nějaká inspirace americkým výrobcem elektroaut tu přece jen bude, Pininfarina věří, že první desítky zákazníků budou sloužit jako ambasadoři značky, kteří pomůžou s rozšířením povědomí o značce. Tak se nechme překvapit, zda to vyjde. Uvidíme již po roce 2020.

David Bureš
Diskuze (1)
5. 10. 2018 19:17
Pininfarina
To jsem zvědavý jak to celé dopadne .