Trumpova vysněná vojenská přehlídka letos nebude, akci za dvě miliardy korun odložili

ČTK ČTK
Aktualizováno 17. 8. 2018 15:36
Americký prezident Donald Trump uvedl, že místo zrušené washingtonské přehlídky navštíví vojenskou přehlídku v Paříži.
Americký prezident Donald Trump.
Americký prezident Donald Trump. | Foto: Reuters

Washington - Vojenská přehlídka, kterou si ve Washingtonu přál uspořádat prezident Donald Trump na Den veteránů 10. listopadu, se odkládá na příští rok. Oznámily to tiskové agentury s odvoláním na Pentagon.

"Ministerstvo obrany a Bílý dům plánovaly přehlídku k uctění památky amerických veteránů a 100. výročí ukončení první světové války. Zpočátku jsme počítali, že akci provedeme 10. listopadu 2018, ale nyní jsme se rozhodli posoudit možnosti v příštím roce," praví se v komuniké.

Trump se k posunutí akce posléze vyjádřil na Twitteru, kde zkritizoval městskou správu ve Washingtonu za přehnaný odhad výdajů. Současně oznámil, že se místo washingtonské přehlídky zúčastní 11. listopadu vojenské přehlídky v Paříži. Ta se bude ve francouzské metropoli konat taktéž při příležitosti stého výročí konce první světové války.

Bílý dům odhadoval, že by přehlídka mohla vyjít poplatníky na deset až 30 milionů dolarů (až 678 milionů korun). Nakonec se ale odhad nákladů podle agentury AP vyšplhal na více než 90 milionů dolarů (více než dvě miliardy korun), přehlídka by tedy vyšla třikrát dráž, než si představoval Bílý dům.

"Místní politici, kteří (špatně) řídí Washington, mají čich na peníze. Chtěli tak směšnou sumu, že jsem to zrušil. Nikdy se nenechte doběhnout!" napsal prezident na Twitteru. V jiném datu se Trump zúčastní i podobné akce na vojenské základně Andrews u Washingtonu.

Trump doufá, že napřesrok se přehlídka ve Washingtonu uskuteční, bude-li cenový odhad podstatně menší. "Letos aspoň můžeme nakoupit několik stíhaček navíc," dodal. 

Přehlídka počítala s tisíci vojáky

Přehlídky ve Washingtonu se mělo podle očekávání zúčastnit pět až sedm tisícovek vojáků, jakož i vojenská technika a letectvo. Vojáci měli pochodovat od Bílého domu ke Kapitolu.

Trump již dříve dal najevo, že by si přál ve Washingtonu uspořádat velkou vojenskou přehlídku, podobnou té, kterou jako čestný host sledoval loni 14. července na pařížské třídě Champs Élysées.

Jde o politicky citlivou otázku od doby, kdy Pentagon po Trumpově schůzce se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem zrušil plánované vojenské cvičení s Jižní Koreou. Podle Trumpa by manévry byly velmi drahé a také by provokovaly. Podle Pentagonu by srpnové cvičení stálo 14 milionů dolarů (asi 317 milionů korun).

Proti přehlídce se postavila také veteránská organizace. "Než budeme moci oslavit vítězství ve válce proti terorismu a vrátit naše vojáky domů, domníváme se, že by bylo lepší peníze na přehlídku vynaložit na zajištění rozpočtu ministerstva pro záležitosti veteránů a na co nejlepší péči o naše vojáky a jejich rodiny," prohlásila velitelka Americké legie Denise Rohanová.

Naposledy se vojenská přehlídka v hlavním městě USA uskutečnila v roce 1991, po válce v Perském zálivu. Zúčastnilo se jí asi 8000 vojáků, připomněla agentura TASS.

 

Právě se děje

Další zprávy