Světová dvojka ve výrobě hliníku se chce odstěhovat z Británie, kvůli sankcím USA se vrací do Ruska

Hliníkárenský gigant Rusal

Hliníkárenský gigant Rusal Zdroj: Reuters

Představenstvo ruské společnosti Rusal schválilo přesun firemního sídla z britského Jersey do Ruska. Druhý největší výrobce hliníku na světě, na kterého doléhají americké sankce proti Rusku, chce využít nových zvláštních daňových výhod. Přesun ale ještě musejí schválit akcionáři.

Záměr přestěhovat se do Ruska ve čtvrtek oznámila i ruská energetická firma En+ Group. Hlavním akcionářem obou společností, které jsou na sankčním seznamu Spojených států, je ruský oligarcha Oleg Děripaska.

Firmy by se chtěly usídlit v nových ruských daňových zónách. Moskva vytvořila dva zvláštní administrativní regiony, kde společnosti neplatí žádnou daň ze zisku pocházejícího z dividend. Jde o režim podobný daňovým rájům, uvedla agentura Reuters.

Akcie Rusalu obchodované na hongkongské burze se od zavedení sankcí 6. dubna, které firmě zamezily přístup k dolarovým transakcím a obchodům s americkými subjekty, propadly o 54 procent. Hliníkárenský gigant přesto ve druhém čtvrtletí vykázal díky vyšším cenám hliníku upravený čistý zisk 440 milionů dolarů (9,9 miliardy korun). To je meziroční nárůst o 75 procent.