Hlavní obsah

Tragédii v Janově mohlo způsobit prasknutí ocelového nosného lana na mostě

– Janov

Za „hodnověrnou pracovní hypotézu” označil architekt Antonio Brencich, který je členem vyšetřovací komise, možnost, že úterní pád dálničního mostu v Janově mohlo vyvolat prasknutí ocelového nosného lana. Všechna jsou obalená betonem, který je má chránit před korozí. Kvůli tomu se jejich stav těžko monitoruje.

Záznam: U zříceného dálničního mostu v Janově pokračují záchranné práceVideo: AP

 
Článek

Zodpovědnost za pád mostu má určí až závěry vyšetřování. Prokuratura chce viníka obvinit z vícenásobného usmrcení z nedbalosti, zavinění katastrofy a z ohrožení bezpečnosti dopravy.

Spekuluje se také, že na mostě byla už v neděli patrná prasklina. Není však jasné, zda nejde pouze o porušený asfalt, nebo nerovnost opravdu může souviset s hroutící se konstrukcí.

Premiér Giuseppe Conte uvedl, že vláda nebude čekat na výsledky vyšetřování a provozní firmě odejme koncesi. Šéf protestního Hnutí pěti hvězd (M5S) Luigi Di Maio řekl, že pokud se soukromníci nedokážou o silnice patřičně starat, měl by správu nad nimi převzít stát.

Animace pádu mostu v JanověVideo: Reuters/Novinky

Šéf euroskeptické Ligy Salvini připustil, že proces odejmutí koncese může trvat "několik týdnů nebo měsíců", protože Autostrade využije svého práva na odvolání.

Podle agentury Reuters vládě i hrozí, že by musela firmě vyplatit značnou kompenzaci. Stát může na druhou stranu v případě, že provozovatel nedodrží smlouvu, vymáhat pokutu až 150 miliónů eur (3,9 miliardy korun).

Úterní neštěstí si dosud vyžádalo 38 mrtvých, devět z deseti hospitalizovaných je v kritickém stavu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám