Hlavní navigace

Čínská Alibaba v Česku spouští vlastní cloud, provozuje ho ABC Data

21. 8. 2018

Sdílet

alibaba jack ma

Čínský internetový obr Alibaba Group se svým Alibaba Cloudem (Aliyun, AliCloud) oficiálně vstupuje do České republiky. Její služby zde a v celém regionu střední a východní Evropy začíná nabízet společnost ABC Data, která se jinak soustředí na distribuci hardwaru.

Společně s Českem je nyní Aliyun pod názvem ABC Data Cloud dostupný také na Slovensku, v Polsku, Maďarsku, Estonsku, Rumunsku, Litvě a Lotyšsku. Polsko je přitom hlavní trh, na který se Číňané obracejí. Poláci budou mít k dispozici podporu v rodném jazyce.

Cloud nabízí tradiční služby jako virtuální servery, zálohování, úložiště dat, nástroje pro IoT, práci s daty a umělou inteligencí a také proprietární platformu pro e-commerce.

Zákazníci z regionu střední a východní Evropy budou přistupovat k datovému centru ve Frankfurtu, které zde Alibaba provozuje. V případě zájmu si mohou vybrat některou z dalších 17 lokalit, které firma po světě má. V Evropě jde pouze o Německo, ve Spojených státech jsou pak datacentra v Silicon Valley a Virginii.

Nejvíce datacenter má Alibaba doma v Číně a zbytku Asie. Firma zároveň s tím chce zákazníkům nabízet její zkušenosti a možnosti v tom, jak expandovat na asijských trzích.

Alibaba Cloud za kvartál vygeneruje tržby kolem 700 milionů dolarů s tím, že meziročně výrazně roste. Aliyun podle posledních číslech v tržním podílu předehnal cloud od IBM a celosvětově drží čtvrtou příčku za Amazon Web Services, Microsoft Azure a Google Cloud Platform.

Kolem Česka a zdejšího regionu se točí také další čínské společnosti. Huawei staví rozsáhlý cloud s operátory Deutsche Telekom (vlastník českého T-Mobilu), Orange a Telefónica. V Praze by zase svůj Cloud Node měl spustit China Telecom. Tato jména zároveň společně s Alibabou a Tencentem patří mezi největší cloudové hráče v Číně. Aliyun trh ovládá s více než 30 procenty a rychle roste Huawei.

Našli jste v článku chybu?
  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).