Hlavní obsah

Škoda poprvé ukázala nástupce rapidu

Novinky, maž

První dva snímky chystaného nástupce modelu rapid ukazují to, o čemž jsme psali již měsíce - nový model bude designově revoluční, na poměry Škody velice odvážný. Studie se v reálné podobě ukáže již v říjnu na pařížském autosalonu.

BEZ KOMENTÁŘE: Škoda poprvé ukázala nástupce rapidaVideo: Škoda Auto

 
Článek

Studie Vision RS, pod kterou je „podepsán” nový šéfdesignér Oliver Stefani, je 4356 mm dlouhá, 1810 mm široká a 1431 mm vysoká. Rozvor náprav má hodnotu 2650 mm. Rozměrově tedy jde o hodnoty zhruba na úrovni současného rapidu, výška vozu je však o podstatných 30 mm menší.

Hatchback Vision RS má nízké světlomety s trojúhelníkovým designem, přední maska působí hodně dynamicky. Vzadu je pak obří, sebevědomý nápis Škoda (uvidíme, zda se dostane v této podobě do sériové výroby).

Foto: Škoda Auto

Škoda Vision RS (skica, 2018)

Foto: Škoda Auto

Škoda Vision RS (skica, 2018)

Světová premiéra již v Paříži

Všimněte si také velkého zadního integrovaného spoileru, velkého difuzoru i prudkého sklonu v oblasti C sloupků, což působí sportovním dojmem. Není tak od věci připomenout, že Škoda by v podobném designovém duchu ráda prezentovala své sportovní (RS) modely.

Označení RS na vozech Škoda
Označení RS (Rally Sport) používá Škoda od roku 1974 na závodních vozidlech, od roku 2000 rovněž na sériových sportovně laděných automobilech. Z těch novodobých nabízela Škodovka modely Fabia RS (první a druhé generace, nyní se již nevyrábí) a Octavia RS (všechny tři novodobé generace).
Prvním sériovým modelem s logem Rally Sport (v některých zemích kvůli ochranné známce prodávaný jako vRS, v jako victory čili vítězství) byla od roku 2000 první generace novodobé octavie.

„Vision RS se řadou designových řešení odkazuje na závodní vozy Škoda a ukazuje směr, jakým se bude rozvíjet design sportovních vozů s přívlastkem RS, a současně připomíná 117letou historii motorsportu automobilky,” uvedl Štěpán Řehák z tiskového oddělení Škody Auto.

Foto: Petr Horník, Právo

Škoda Rapid Spaceback

Ve světové premiéře se studie ukáže počátkem října na pařížském autosalonu. Již nyní lze zahlédnout kamuflované prototypy na obvyklých místech – v pondělí jsme například jeden vůz v sériové podobě zahlédli na dálnici D10.

Anketa

Líbí se vám studie Škoda Vision RS?
Ano
89,4 %
Ne
10,6 %
Celkem hlasovalo 2760 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám