Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Rakousko

4:0. Slavia jasně přehrála Plzeň a vede ligu

Klíčový duel sedmého kola vyšel o poznání lépe Slavii, která porazila na domácím hřišti Plzeň 4:0 a sesadila svého soupeře z čela ligové tabulky. V Edenu se prosadil už ve třetí minutě Tomáš Souček, vedení poté v závěru poločasu zvýšil z penalty Miroslav Stoch – hosté v incidentu navíc po červené kartě přišli o Romana Hubníka. Třetí ránu zasadil Jaromír Zmrhal, aby se v závěru ještě přidal svou druhou brankou Souček.

Vladimír Coufal slaví s Tomášem Součkem
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Hlavním mužem utkání byl Tomáš Souček, který ve třetí minutě naskočil na skvělý centr ze strany a poslal domácí do vedení. Klíčový moment poté přišel v závěru poločasu, kdy Slavia zahrávala dva pokutové kopy. Ten první ještě neproměnil Josef Hušbauer, jenže po faulu loktem, za který Roman Hubník viděl červenou kartu, dostali domácí druhou šanci.

A Miroslav Stoch se na rozdíl od slávistického kapitána nemýlil – 2:0. Slavia byla na koni a soupeř se jen marně snažil přijít na to, jak ji ohrozit. Jakýkoliv náznak ofenzivy poté utnula třetí branka, kterou krásně ze skluzu zařídil Jaromír Zmrhal. Poslední ránu do plzeňského vazu poté dvě minuty před koncem utkání přidal znovu Souček.

"Standa to skvěle seběhl na první tyč a odlákal stopera. Jarda Zmrhal mi tam dal krásný centr. Já byl sám, chtěl jsem o zem na zadní, což se povedlo," řekl Souček. "Už dlouho to nebylo. Tři roky, když jsem začínal, tak tam byl nějaký tečovaný hattrick. Dlouho jsem nedal gól, tak jsem chtěl aspoň jeden. Dva jsou plus," uvedl Souček.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Slavia - Plzeň s ohlasy

"Slavia byla lepší. Byly dva rozhodující momenty: gól ve třetí minutě a pak druhá penalta. První situace byla naší chybou, na tu druhou se musím podívat na videu. Slavie měla o hráče navíc, byla silnější na míči, přidala další dva góly a zápas měla ve své režii. Zaslouženě vyhrála – o tom je zbytečné debatovat," hodnotil utkání plzeňský trenér Pavel Vrba.

"Jaký to může mít vliv? Hraje se ještě nějakých 29 kol a spousta mužstev bude hrát o spoustu bodů. Jednou dostane facku od Jablonce Slavie, jednou ji dostaneme my od Slavie. Těžko můžeme očekávat, že se nám podaří, abychom odehráli podzim bez porážky a pomalu bez ztráty. Uvidíme, kdo dostane další facku," dodal Vrba.

Kouč vítězů si chválil začátek. "Těší mě výsledek, rozhodl úvod, kdy jsme byli aktivní a donutili soupeře k chybám. Museli jsme pro to hodně udělat. Chtěli jsme být na balonu, abychom se do zápasu dostali. Stoch minule penaltu nedal, teď jsem se modlil, aby proměnil," prohlásil Jindřich Trpišovský. Jeho tým nyní vede tabulku o skóre právě před Plzní.

Radost slávistických hráčů
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Jak utkání probíhalo?

Domácím skvěle vyšel začátek. Sýkora ještě přízemní ranou brankáře Kozáčika nepřekvapil, ale ve třetí minutě Zmrhal nacentroval do šestnáctky a nepokrytý Souček otevřel hlavou skóre. Defenzivní záložník si připsal první soutěžní gól v sezoně.

Komplikace pro Slavii přišla v jedenácté minutě, kdy musel odstoupit zraněný stoper Deli a nahradil ho Kúdela. Přesto Pražané dál dominovali a soupeře téměř k ničemu nepustili.

Ve 35. minutě hostující Zeman zahrál v pokutovém území rukou a sudí Ardeleanu po zhlédnutí videa nařídil penaltu. Tu však neproměnil Hušbauer, jenž nechal vyniknout Kozáčika.

Vzápětí však Hubník fauloval Sýkoru a Ardeleanu odpískal další pokutový kop, navíc plzeňského stopera vyloučil po druhé žluté kartě za protesty. Stoch si pět minut před pauzou se svou penaltou poradil a tentokrát nedal slovenskému gólmanovi šanci.

Na začátku druhé půle mohl duel zdramatizovat Petržela, ale křížná střela ze slibné pozice se mu nepovedla. Na druhé straně Kozáčik vyrazil Hušbauerovu ránu jen před sebe, Tecl brankáře Viktorie přeskočil a hlavou dostal míč do sítě. Gól však neplatil zřejmě kvůli těsnému ofsajdu bývalého plzeňského útočníka.

Domácí se třetí branky přece jen dočkali. V 71. minutě Hušbauer našel v šestnáctce Zmrhala a ten se ve skluzu trefil k tyči. Slávistický záložník stejně jako Souček skóroval poprvé v novém ročníku.

Vršovický tým chtěl v závěru vítězství ještě zvýraznit. Kozáčik zneškodnil dva pokusy střídajícího Baluty a další střely byly nepřesné. Až v první minutě nastavení se po Teclově centru prosadil hlavou opět Souček.

Slavia Praha - Viktoria Plzeň 4:0 (2:0)

Branky: 3. a 90.+1 Souček, 40. Stoch z pen., 71. Zmrhal. Rozhodčí: Ardeleanu - Nádvorník, Pospíšil - Franěk (video). ŽK: Hušbauer, Ngadeu - Hubník, Limberský, Krmenčík. ČK: 38. Hubník. Diváci: 17 338.

Slavia: O. Kolář - Coufal, Ngadeu, Deli (11. Kúdela), Bořil - Souček - Stoch (72. Baluta), Hušbauer, Sýkora (83. Škoda), Zmrhal - Tecl. Trenér: Trpišovský.

Plzeň: Kozáčik - Řezník, Pernica, Hubník, Limberský - Hořava, Hrošovský - Petržela (60. Ekpai), Čermák (41. Hejda), Zeman (83. Kovařík) - Krmenčík. Trenér: Vrba. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články