Analytici: Růst průměrné mzdy překonal ve druhém čtvrtletí osm procent

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Růst průměrné mzdy podle odhadů analytiků překonal v druhém čtvrtletí osm procent. Reálný růst po zahrnutí růstu cen by tak měl činit zhruba šest procent. Obecně je za růstem mezd především dobrý vývoj ekonomiky a nedostatek pracovníků, což vytváří tlak na růst mezd. Český statistický úřad zveřejní údaje o průměrných mzdách za 2. čtvrtletí v úterý. Průměrná mzda roste v Česku nepřetržitě od začátku roku 2014.

V prvním čtvrtletí průměrná hrubá měsíční mzda v Česku letos v prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 8,6 procenta na 30 265 korun. Reálný růst průměrné mzdy - po zahrnutí růstu cen - dosáhl 6,6 procenta, což bylo nejvíce od roku 2003.

„Silnější růst mezd by měl stejně jako v předchozím čtvrtletí pokračovat v netržních odvětvích, kde se bude dále projevovat nárůst platů státních úředníku a růstu platu učitelů z druhé polovin minulého roku. Mzdy by však měly dále zrychlit v tržních odvětvích, kde by se měl projevit pokračující nedostatek vhodné pracovní síly a přehřátý trh práce,“ uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler. Upozornil, že vzhledem ke zrychlení inflace ve druhém čtvrtletí růst reálné mzdy patrně mírně zpomalí.

Mzdový vývoj ve druhém čtvrtletí tak podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška plynule navázal na předchozí trendy. „Průměrná mzda opět rostla meziročním tempem nad osm procent. Růst byl široce rozprostřený mezi odvětví, i když veřejná sféra mírně předstihovala soukromou,“ uvedl.

Hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda upozornil, že průměrná mzda by tak svojí nominální výší měla ve druhém čtvrtletí překonat všechna předchozí čtvrtletí od vzniku ČR. „Za letošní druhé čtvrtletí by průměrná mzda poprvé v historii mohla překonat úroveň 31 700 korun. Do konce letošního roku bude ale tento rekord opět překonán. V posledním letošním čtvrtletí by průměrná měsíční mzda měla přesáhnout úroveň 34 tisíc korun,“ odhadl.