26
Fotogalerie

Audi začalo vyrábět elektrické SUV e-tron. Jde na to stejně jako Tesla

Audi pokračuje v upoutávkách na své první elektrické SUV a nyní už doslova odkrývá plachtu z dokončeného vozu. Ke všemu již také oficiálně startuje jeho produkci.

Zatímco premiéra elektrického SUV e-tron proběhne až 17. září na speciální akci v San Franciscu, německá značka už dopředu spouští jeho produkci. Výroba bude probíhat v továrně v Bruselu. Na stejném místě bude ostatně vyráběna i stylovější varianta e-tron Sportback, kterou očekáváme příští rok.

Určitou zásobu nových vozů je nutné připravit i pro řadu nedočkavců, jež budou mít v San Franciscu možnost za auto složit zálohu ve výši 1000 dolarů, tedy v přepočtu asi 22 tisíc korun. Stejně to dělá také americká Tesla. V rámci upoutávek pak Audi ukazuje veřejnosti hotový vůz pod plachtou, avšak pouze s částečně odkrytou přídí.

Design novinky už jsme přitom mohli odvodit od lehce maskovaných prototypů, jež automobilka ukázala dříve. Interiér byl nicméně odhalen kompletně a vychází z nejnovější architektury posledních modelů A7, A8 či Q8. Hlavním tahákem e-tronu má být ovšem absence konvenčních zrcátek, které mají vůbec poprvé u produkčního vozu nahradit kamery a displeje umístěné ve dveřích.

Zveřejněny byly rovněž podrobnosti o pohonném ústrojí. V e-tronu se budou nacházet dva elektromotory (jeden pro každou nápravu), které zajistí kombinovaný výkon 265 kW (360 koní) a točivý moment 561 Nm. V takzvaném „boost“ režimu však dokáže e-tron po dobu osmi sekund navýšit výkon na 300 kW (408 koní) a 664 Nm. Zrychlení z nuly na 100 km/h prý bude otázkou méně než 6 vteřin.

Dle testovacího cyklu WLTP má být e-tron schopen ujet na jedno nabití až 400 kilometrů, a to díky svým bateriím o celkově kapacitě 95 kWh. K nulovým emisím vozu pak Audi dodává, že i při výrobě na lince bude využívat energii z obnovitelných zdrojů a řadou ekologických projektů se pokusí minimalizovat znečišťování ovzduší v okolí samotné továrny.

Výroba tedy začíná, oficiální premiéra proběhne v září a počáteční kusy už budou rovněž nabídnuty zájemcům. Vůbec první exempláře se ale na silnicích objeví nejdříve začátkem roku 2019.

Audi

Německá automobilka Audi patří do od roku 1964 ke koncernu Volkswagen, ve kterém má roli prémiové značky. Počátky společnosti sahají do roku 1899 a k zakladateli Augustu Horchovi.

Audi A1 •  Audi A3Audi A4Audi A5Audi A6Audi A7Audi A8Audi Q2Audi Q3Audi Q5Audi Q7Audi Q8Audi R8Audi e-tron

Doporučujeme

Články odjinud