Apple | Soukromí | App Store

Apple tlačí na vývojáře. Přísné zásady ochrany soukromí budou muset mít všechny aplikace v App Store

Počínaje 3. říjnem budou muset vývojáři všech aplikací v App Store zahrnout do metadat odkaz na zásady ochrany soukromí („privacy policy“). Nové pravidlo oznámil Apple koncem srpna a podrobně ho rozebírá AppleInsider.

Podmínka se bude vztahovat nejen na všechny nové programy, nahrávané do App Store, ale splněna musí být také v případě vydání nové verze, byť by se jednalo jen o minoritní aktualizaci. Platí tedy pro všechny programy, odesílané po 3. říjnu k distribuci přes App Store pro operační systémy iOS, macOS a tvOS.

Všechny aplikace musí mít zásady ochrany soukromí!

Nové požadavky jsou součástí aktualizovaných podmínek pro schvalování aplikací (App Store Review Guidelines) v bodě 5.1.1, věnovaném sběru a ukládání dat. Hned první odstavec přitom nekompromisně nařizuje, že „Všechny aplikace musí obsahovat odkaz na své zásady ochrany osobních údajů v oblasti metadat v App Store Connect a v rámci aplikace snadno dostupným způsobem.“

Po vývojářích je přitom požadováno, aby jasně a explicitně deklarovali jaké údaje jejich program či služba sbírá a jak s nimi dále nakládají. Kromě toho musejí potvrdit, že také třetí strany, se kterými jsou data případně sdílena, poskytnou jejich odpovídající ochranu.

Dále je v podmínkách ochrany soukromí nutné uvést zásady uchovávání a vymazání dat a popsat, jak uživatel může odvolat dříve vyjádřený souhlas a/nebo požádat o vymazání svých dat. Odkaz na pravidla ochrany osobních údajů nebo jejich text bude možné měnit jen s vydáním nové verze aplikace.

Původně bylo zahrnutí odkazu na zásady ochrany soukromí vyžadováno pouze v případě aplikací, nabízejících možnost předplatného. Pravidlo se tedy netýkalo programů nabízených zdarma, ani těch placených, pokud po uživateli nevyžadovaly další pravidelné platby.

Soukromí uživatelů je na prvním místě

Důvodem k tomuto opatření, jehož cílem je transparentněji zpřístupnit uživatelům zásady ochrany osobních údajů, je rostoucí kritika velkých technologických společností za to, jak používají uživatelská data.

Jedním z nejznámějších příkladů zneužití uživatelských dat je skandál Cambridge Analytica, v němž se byly shromažďovány uživatelské údaje ze sociální sítě Facebook a následně používány pro politické cíle.

Samotný Apple ve svých zásadách ochrany osobních údajů opakovaně tvrdí, že „zákazník není jeho produkt“ a že jeho obchodní plán nezávisí na shromažďování osobních informací, které se obvykle používají pro reklamní účely.

Váš názor Další článek: V závodní sérii Extreme E změří síly elektrická SUV. Závodit se bude i za polárním kruhem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,