Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Nový elektromobil Mercedesu má být předzvěstí boomu, automobilka chce ovládnout trh

Ekonomika

  21:14
STOCKHOLM/PRAHA - Nijak zvlášť objevný design, ale luxusní výbava, dojezd 450 kilometrů a z nuly na sto za pět sekund. Mercedes-Benz v úterý ve Stockholmu představil svoje nové elektrické SUV. Jak ale upozornil šéf koncernu Daimler, pod který spadá Mercedes, Dieter Zetsche, u jednoho modelu snaha Mercedesu ovládnout svět ekologických aut nekončí.

Mercedes představil své nové elektrické SUV. foto: TT News Agency/Soren Andersson/via REUTERS

Do nové modelové řady EQ, která bude sestávat pouze z elektromobilů, už Daimler investoval 10 miliard eur – v přepočtu asi 257 miliard korun.

Více než představení samotného vozu Mercedes EQC 400, který se podle analytiků stane hlavní konkurencí elektromobilů Tesla Elona Muska, byla úterní prezentace oznámením směru celého Mercedesu. Ten už před dvěma lety spustil celou novou modelovou řadu EQ, jejíž název má odkazovat podle vzoru IQ na „elektrickou inteligenci“.

Německá automobilka při předvedení nového SUV zdůrazňovala dopady na životní prostředí a udržitelný rozvoj. Podle tiskové zprávy bylo sto různých součástí auta vyrobeno z recyklovaných materiálů. Podle ředitele společnosti Daimler Dietera Zetscheho je důraz na ekologii i důvodem, proč si pro prezentaci nového auta vybrali švédský Stockholm. „Švédsko je jednou ze zemí, která je nejvíc napřed v plnění závazků Pařížské dohody (dohoda o změně klimatu, která má omezit emise skleníkových plynů po roku 2020 - pozn. red.),“ zdůraznil Zetsche.

Nový Mercedes EQC.
Mercedes představil své nové elektrické SUV.

Při novinářské prezentaci ale čelil také otázce, jak hodnotí dopady, které má výroba elektromobilů na životní prostředí. Největším problémem je těžba lithia, které není obnovitelné a pro pokrytí světové poptávky po elektromobilech nemůže stačit dlouho. „Všechny tyhle problémy existují a nejsou vyřešeny,“ odpověděl Zetsche. „Hodně otázek je ještě otevřených. Pochopitelně ale není správné nedělat nic. Musíme to řešit tím, že to začneme dělat,“ vysvětlil.

Mercedes si od nastoleného směru hodně slibuje. Představuje si, že už v roce 2022 budou modely EQ, tedy elektromobily od základních sedanů až po luxusní vozy SUV, tvořit 15-25 procent všech prodaných vozů. Zetsche zároveň předpokládá, že chystaných deset modelů řady EQ „pokryje 60 procent relevantního trhu (s elektromobily)“.

Lidé se mohou registrovat, aby dostávali informace o spuštění prodeje, reálnou rezervaci ale zatím podat nemůžou. Není jasná ani cena, za kterou si budou moci elektromobil z dílny německé automobilky pořídit.

Podle serveru TheDrive.com je ale už teď jasné, kdo budou zákazníci, na které Mercedes s modelem EQC 400 míří: bohatí, ekologicky smýšlející nadšenci do technologií a novinek, kteří pravděpodobně žijí ve městě. „Když se díváte na tohle auto, díváte se na budoucnost firmy Mercedes-Benz,“ napsal server TheDrive.com.

Autor: