Přepravní startup Taxify začíná s elektrickými koloběžkami. Dorazit by mohly i do Česka

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

bolttaxify
0Zobrazit komentáře

Přepravní startup Taxify přišel do České republiky z Estonska už v roce 2015 a od té doby tu bojuje s českým Liftagem a americkým Uberem. Zanedlouho by však do českých ulic mohl přinést ještě jiný způsob přepravy, než jízdu autem. Do Paříže dnes totiž Taxify vypustilo zcela nové elektrické koloběžky a chce je postupně rozšířit i do dalších zemí, kde působí.

Elektrické koloběžky rychle rostoucího estonského startupu se jmenují Bolt, mají černozelenou barvu a v hlavním francouzském městě na ně čeká velká konkurence. V Paříži již operují dva z největších amerických hráčů na poli elektrických koloběžek, Lime a Bird, přičemž první jmenovaný by měl zanedlouho dorazit také do Prahy.

Francie navíc rozhodně nebude pro elektrické koloběžky Bolt poslední zastávkou. Taxify oznámilo, že je chce postupně rozšířit do dalších zemí po Evropě a také do Austrálie, kde již nyní působí se svou přepravní službou, a zároveň s nimi otevřít i nové trhy. Například do Španělska nebo Německa zatím kvůli regulatorním překážkám se svou alternativou k taxislužbě nevstoupilo, s koloběžkami tomu ale nic nebrání.

Bolt-by-Taxify-Scooters-in-Paris-2

Elektrické koloběžky Bolt od Taxify

„Jedna z pěti jízd v Taxify je kratší než tři kilometry, což je skvělá vzdálenost, kterou pokryje elektrická koloběžka,“ uvedl ke spuštění Boltu CEO a spoluzakladatel Taxify Markus Villig. „Je pravděpodobné, že někteří naši zákazníci nově zvolí pro kratší vzdálenosti koloběžku, ale také díky tomu přilákáme úplně novou skupinu zákazníků s jinými potřebami. To znamená, že budeme schopni pomoci více lidem s každodenními dopravními potížemi.“

Elektrické koloběžky jsou zatím zejména ve Spojených státech velkým hitem a mnoho startupů se předhání v tom, jaké město kdo obsadí jako první. V Evropě je situace zatím o něco klidnější, ale i sem již vlna koloběžek, na kterých se stačí jen napoprvé odrazit a pak už jedou díky elektromotoru samy, přichází. Taxify navíc bude vůbec prvním startupem, který ve své aplikaci skloubí jak alternativní taxíky, tak právě elektrické koloběžky.

Taxify CEO & founder Markus Villig

Markus Villig, spoluzakladatel a CEO Taxify

Mobilní aplikaci Taxify si za pět let stáhlo v pětadvaceti zemích už 10 milionů lidí. Jedna jízda na elektrické koloběžce Bolt bude stát 15 centů (necelé 4 koruny) za minutu při minimální sazbě 1 euro (26 korun). Za 10 minut tak zaplatíte zhruba 65 korun. Také fungování bude podobné jako u konkurence: přijdete s aplikací ke koloběžce, naskenujete QR kód a jedete. Zelenočerné koloběžky bude mimo jiné vyrábět i čínské Xiaomi.

Taxify plánuje, že večer bude koloběžky z pařížských ulic sbírat a nabíjet. Konkurenční Lime má kolem nabíjení speciální program, do kterého láká už i uživatele z Česka. Když se stanete tzv. Nabíječem, nabíjíte elektrické koloběžky Lime doma a dostáváte za to peníze. Samy startupy si tím pak zjednodušují celkovou logistiku. Bližší informace o vstupu jak Lime, tak Taxify do Česka zjišťujeme.

ofo

Přečtěte si takéČínský bikesharing Ofo pálí miliony dolarů a stahuje se z mnoha trhů. Nevrátí se zřejmě ani do ČeskaČínský bikesharing Ofo pálí miliony dolarů a stahuje se z mnoha trhů. Nevrátí se zřejmě ani do Česka

Zatím není jasné ani to, jak se k elektrickým koloběžkám postaví evropská města. Ve Spojených státech už začíná vzhledem k masivnímu zaplavení měst koloběžkami docházet k regulaci byznysu, což naposledy vyústilo v to, že se do žádaného San Francisca se svými elektrokoloběžkami nedostali například největší Lime, Uber ani Bird. Vzhledem k tomu, že se dá očekávat jejich velký příval i do Evropy, budou k nim muset zaujmout určitý postoj i evropská města, podobně jako to dělají s bikesharingy.

Bolt-by-Taxify-Scooters-in-Paris-4

Elektrické koloběžky Bolt v mobilní aplikace Taxify

V České republice zatím Taxify funguje pro objednání jízdy autem. Na konci července se rozšířilo vedle Prahy také do Ostravy, Olomouce, Českých Budějovic a Plzně. S celkovou expanzí, včetně té koloběžkové, pak estonskému jednorožci pomáhá i poslední investice od německého giganta Daimler, který vyrábí například automobily Mercedes-Benz. Právě investice ve výši 175 milionů dolarů posunula valuaci Taxify na 1 miliardu dolarů.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym