Úvod > Aktuality > Jižní Plzeňsko rozezní Haydnovy melodie
Kultura

Jižní Plzeňsko rozezní Haydnovy melodie

  • Vydáno11. září 2019
Haydnovy hudební slavnosti jsou svátkem všech milovníků staré hudby, kteří se do regionu jižního Plzeňska pravidelně sjíždějí se začínajícím podzimem v polovině září, aby se setkávali s autentickou hudbou a jejími interprety v prostředí, ve kterém zněla už před staletími – na kůrech malých vesnických kostelíků i v šlechtických salónech barokních zámků. Letos se festival koná od 13. do 29. září 2019.

Haydnovy hudební slavnosti jsou nejdéle trvající přehlídkou staré hudby v České republice. Festival vznikl zejména jako připomínka na první profeionální angažmá mladého Josepha Haydna u hrabat z Morzinu na zámku v Dolní Lukavici na jižním Plzeňsku v létech 1757-61.

Franz Joseph Haydn se narodil 31. března roku 1732 ve městečku Rohrau v Dolních Rakousích v blízkosti rakousko-uherských hranic. Jeho otcem byl Matthias Haydn, který byl kolářem a velkým milovníkem hudby. Haydnova matka sloužila jako kuchařka na zámku hrabat Harrachů. Studiu hudby se Joseph Haydn věnoval od svých šesti let – nejprve v nedalekém Hainburgu, pak ve Vídni, jako člen chlapeckého sboru svatoštěpánského dómu, později samostatně.

Haydnovy slavnostiPo několika letech života vídeňského hudebníka ve "svobodném povolání" se kolem roku 1757 stal kapelníkem hraběte Morzina, který byl majitelem panství Dolní Lukavice, kde údajně vznikla jeho první symfonie. Roku 1761 vstoupil do služeb knížat Esterházyů, v jejichž službách setrval až do roku 1790, kdy natrvalo přesídlil do Vídně. Jeho tvorba se v průběhu let rozšířila po celé Evropě; mimořádně úspěchy mu přinesly návštěvy Anglie v letech 1790-1792 a 1794-1795. Haydn zemřel 31. května roku 1809 ve Vídni, okupované v té době napoleonskou armádou.

Jedním z cílů pořadatele, České společnosti Josepha Haydna, o.s. je i prezentace nejnovějších trendů v oblasti historicky poučené interpretaci hudby baroka, klasicismu a raného romantismu.

Chrám Nanebevzetí Panny Marie v Přešticích

Chrám Nanebevzetí Panny Marie v Přešticích

Jednou z nejkrásnějších památek venkovského baroka je chrám Nanebevzetí Panny Marie v Přešticích. Obdivované je jak samotné architektonické řešení kostela, tak i jeho vnitřní umělecká výzdoba a zasazení do okolní krajiny.

Muzeum jižního Plzeňska v Blovicích

Muzeum jižního Plzeňska v Blovicích

Muzeum jižního Plzeňska v Blovicích sídlí v památkově chráněném objektu pseudogotického zámku Hradiště. Součástí zámku je kaple sv. Ondřeje, postavená v 2. polovině 19. století Hanušem Kolovratem, nejvýznamnějším majitelem někdejšího hradišťského panství.

Kostel sv. Jana Nepomuckého v Nepomuku

Kostel sv. Jana Nepomuckého v Nepomuku

V jihozápadní části náměstí v Nepomuku stojí poutní chrám sv. Jana Nepomuckého. Podle legendy stával na jeho místě světcův rodný dům. V 17. století zde páni ze Šternberka nechali vystavět kostelík sv. Jana Křtitele, který v roce 1734 ustoupil baroknímu chrámu slavného stavitele K. I. Dientzenhofera.

Zámek Spálené Poříčí – bývalá skrýš korunovačních klenotů

Zámek Spálené Poříčí – bývalá skrýš korunovačních klenotů

Renesanční zámek byl postaven r. 1617 Adamem Vratislavem z Mitrovic na místě gotické tvrze. Dnes je využíván pro potřeby střední školy. Za zhlédnutí stojí slavnostní síň s původním renesančním stropem, národopisné muzeum, renesanční pískovcové portály i 2 rozsáhlé parky s romantickým altánkem.

Další aktuality

Kempování v Česku: 10 tipů, kam do kempu v Plzeňském kraji

Patříte k milovníkům volného pohybu v přírodě, ke kterému patří i kempování? Naplánujte si dovolenou v těch nejlepších kempech Plzeňského kraje. Ve výběru portálu Kudy z nudy najdete útulné chatky, luxusní apartmány, vodáckou klasiku na Berounce i rodinné kempy u rybníků a koupališť. Letošní léto v kempu bude nezapomenutelné!
Plzeňský kraj | Ubytování

Tipy na výlety za Černíny: poznejte rod pánů z Chudenic!

Černínové z Chudenic patří mezi nejstarší šlechtické rody. První historicky doložený člen rodu se v písemných pramenech objevuje ve 12. století a jeho potomci nesou jméno Černínů dodnes. Ačkoliv do 16. století nebyl rod nijak bohatý ani významný, v pozdějších generacích zbohatl a stal se velmi vlivným. Objevte stopy tohoto šlechtického rodu výletem na nějaké zajímavé místo – hrad, zámek nebo park.
Plzeňský kraj | Památky

Hrad Kašperk je v dubnu přístupný každý víkend

Hrad Kašperk na Šumavě se od dubna opět otevřel turistům. Zatím pouze o sobotách a nedělích, od května pak bude přístupný téměř po celý týden. Prohlídky probíhají v dubnu samostatně, bez průvodce. I tak ale zjistíte, jak se v 14. a 15. století na hradech žilo nebo jak se ve středověku hrady stavěly.
Plzeňský kraj | Památky

Proslulý Loosův interiér bytu Huga Semlera můžete navštívit naposledy před rekonstrukcí

Světoznámý architekt Adolf Loos navrhl počátkem 20. století v Plzni několik bytových interiérů. Dnes jsou návštěvníkům pravidelně zpřístupněny čtyři z nich na třech prohlídkových trasách Adolf Loos Plzeň. O víkendu 20. a 21. dubna budete moci zavítat naposledy do doposud nerekonstruovaného interiéru v bývalém domě Huga Semlera na Klatovské 19.
Plzeňský kraj | Památky

50 tipů, kam na výlet v okolí Plzně

Trávíte svůj volný čas v Plzni či v jejím okolí a rádi byste si udělali pěkný výlet k památkám či do přírody, ale nevíte přesně kam? Pak je tu portál Kudy z nudy, který vám vždy rád poradí. Inspiraci najdete v našich tipech pro volný čas v západočeské metropoli i v její bezprostřední blízkosti. Vydat se můžete například na zámky Kozel, Manětín nebo Poběžovice, k návštěvě lákají také majestátní kláštery Plasy a Kladruby. Z přírodních památek byste neměli minout Hromnické jezírko, rezervaci divokých koní u Nýřan anebo údolí Radbuzy. Do tajemného podzemí se dostanete přímo v Plzni a jak vypadá kaolinový důl zjistíte v Nevřeni. S dětmi určitě nevynechejte Zoo Plzeň, sochy zvířat u Blovic nebo kuličkovou dráhu u Čertova kamene.
Plzeňský kraj | Zážitky

Kde najdete pohádková pekla? Poznejte kaolinové doly v Nevřeni, Pekelné doly a Pusté kostely

Znáte naše filmová pekla? V Nevřeni na Plzeňsku je otevřena bránu do pekla, kterou poznají ti z vás, kteří viděli pohádku Čertí brko. Navíc se můžete podívat i do dalších pekelných tlam, a to na Českolipsko, do podzemních prostor v údolí Svitávky, které proslavila pohádka S čerty nejsou žerty.
Plzeňský kraj | Památky

Zelený mok v městě piva, aneb tipy, kde ochutnáte v Plzni velikonoční speciály 2024

Kraslice, mazanec, pomlázka, čokoládový beránek… Do výčtu tradičních atributů, které neodmyslitelně patří k Velikonocům, v posledních letech přibyla také velikonoční piva. Podívejte se na tipy portálu Kudy z nudy, kde ochutnáte zelená piva v Plzni.
Plzeňský kraj | Gurmánská turistika

Unikátní světecká jízdárna se po 23 letech rekonstrukcí otevřela turistům

Týden před začátkem nové turistické sezóny 2024 se slavnostně otevřela tachovská národní kulturní památka – jízdárna Světce, která bude sloužit jako turistický cíl i dějiště kulturních a společenských akcí. Její záchrana stála přibližně 100 milionů korun a trvala celkem 23 let. Jízdárna je po vídeňské jízdárně druhou největší v Evropě. Turisté si ji budou moci prohlédnout v rámci pravidelných, komentovaných prohlídek.
Plzeňský kraj | Kultura