Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Video ukázalo obří trhlinu na mostě v Janově minuty před tragédií: Mohla za smrt 43 lidí?

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
7. září 2018
14:25

Italská prokuratura začala vyšetřovat vedení společnosti Autostrade za neúmyslné zabití v souvislosti s pádem dálničního mostu v Janově. Oznámily to italské soudní zdroje. Nejvyšší vedení Autostrade, která most provozovala, je na seznamu 20 lidí považovaných za podezřelé a vyšetřované za zabití. Firma zatím zprávu nekomentovala. Důkazy o zanedbaném stavu mostu přineslo nové video, které zveřejnila prokuratura. 

Zřícení Morandiho mostu, který byl součástí dálnice A10, vyšetřuje janovská prokuratura. V úterý 14. srpna spadlo až 200 metrů mostu a s nimi se také zřítilo mnoho aut. Při neštěstí zahynulo 43 osob, další byli zranění. Nehodu jako zázrakem přežil také Čech Martin K., řidič pražské dopravní společnosti SPED-IT.

Hlavní podezřelý - firma, která spravovala most

Výkonný ředitel Autostrade Giovanni Castellucci se v srpnu za neštěstí neomluvil s tím, že společnost počká na závěr vyšetřování. Autostrade však vyčlenila skoro 13 miliard Kč na pomoc Janovu; má se z nich financovat stavba nového mostu, odškodnit rodiny obětí a lidé, kteří museli opustit domy pod mostem.

Italská prokuratura zveřejnila video, které zachycuje obrovskou prasklinu na devátém pylonu janovského mostu, který se krátce poté zhroutil. Video natočil motorista, který po mostě projel sedm minut před jeho zhroucením.

Morandiho most byl v hrozném stavu:

Ačkoli je možné, že trhlina na pylonu už byla dlouhý čas před zřícením stavby, vyšetřovatelé chtějí zjistit, zda nedokládá, že se stav konstrukce zhoršil v předchozích měsících.

Prokuratura vyšetřuje 20 osob

Ze společnosti Autostrade per l'Italia, která most provozuje, seznam prokuratury uvádí například výkonného ředitele Castellucciho, provozního ředitele Paola Bertiho, manažera oblasti Janova a jeho dva podřízené, manažera zodpovědného za údržbu a jeho předchůdce či manažera, do jehož gesce spadají mosty a tunely.

Hrozí jim obvinění z neúmyslného zabití

Mezi osobami, které prokuratura vyšetřuje, figurují vedle osmi lidí z vedení provozovatele mostu i čtyři inženýři ministerstva dopravy a státní správy. Prokuratura vyšetřuje také tři členy vedení dozorčí jednotky, kterou ustavilo ministerstvo dopravy v roce 2012 a svěřilo jí mimo jiné dohled nad smluvními partnery.

Poslední čtyři osoby ze seznamu jsou lidé, kteří ve vztahu k údržbě mostu neměli tak velkou odpovědnost jako ostatní vyšetřovaní. Soudní proces je veden jako případ mnohonásobného neúmyslného zabití.

Zobrazit celou diskusi