Apple Pay přichází do Česka. Jeho dostupnost se očekává do konce letošního roku

Filip HouskaFilip Houska

applepay-1
0Zobrazit komentáře

Po dlouhých měsících neustálých spekulací a dohadů, kdy bude Apple Pay oficiálně dostupné v Česku, nově přichází zásadní zpráva. Platební služba od Applu, díky které mohou uživatelé iPhonů a Apple Watch jednoduše provádět platby pouhým přiložením zařízení k terminálu, má na tuzemský trh vstoupit ještě letos.

Jak uvádí Hospodářské noviny s odkazem na anonymní, vysoce postavený zdroj z bankovního prostředí, Apple Pay má být v Česku podporováno již od listopadu, případně od začátku prosince tohoto roku. Podle všeho s tímto termínem počítají i tuzemské banky v čele s Komerční bankou, Českou spořitelnou, Monetou či Air Bank, které mají pro integraci této služby postupně ladit všechny technické náležitosti.

„Na spuštění platební aplikace od Applu se připravujeme. Všechny technické práce chceme mít hotové do konce tohoto roku,“ říká Jana Karasová, mluvčí Air Bank. Vyjádřila se i největší bankovní instituce v zemi Česká spořitelna, konkrétně její mluvčí Filip Hrubý: „Pokračujeme v jednání a předpokládáme, že Apple Pay do Česka vstoupí na konci letošního nebo začátkem příštího roku.“

applepay1

Česká spořitelna na základě své výpovědi tak trochu kalkuluje s tím, že Apple Pay na tuzemský trh nakonec nemusí přijít ještě letos, ale až začátkem příštího roku, což by potvrzovaly i informace, kterými disponuje magazín CzechCrunch. Navíc o prvním čtvrtletí příštího roku mluví i ČSOB, ale není vyloučeno, že půjde až o druhou vlnu.

Každopádně český příchod jedné z nejočekávanějších platebních služeb se blíží a pokud majitelé jablečných produktů dokázali čekat takovou dobu, odchylka v podobě několika týdnů (případně měsíců) je patrně příliš nevytrhne.

Apple tento krok pochopitelně zatím nijak nekomentoval. Na druhou stranu je možné, že zmínka (potažmo potvrzení) přijde během zítřejší keynote, která, jak informuje náš sesterský server AppleCrunch, má přinést trojici nových iPhonů, čtvrtou generaci chytrých hodinek Apple Watch a možná také dlouho očekávanou bezdrátovou nabíječku AirPower.

fortnitet

Přečtěte si takéPopulární hru Fortnite si i přes obejití Google Play na Androidu stáhlo za 3 týdny 15 milionů hráčůPopulární hru Fortnite si i přes obejití Google Play na Androidu stáhlo za 3 týdny 15 milionů hráčů

Nelze se však divit frustraci, jakou čeští zájemci o Apple Pay cítí. Služba je totiž aktuálně dostupná již ve 29 zemích světa včetně Polska, Norska nebo Ukrajiny a během podzimu se má dostat i do Německa. Od listopadu minulého roku navíc na tuzemském trhu figuruje konkurenční služba Google Pay (dříve Android Pay), která je k dnešnímu dni dostupná na více jak 144 tisících prodejních místech.

Foto: Apple

Diskuze (0)

Novinka

Anonym