Pražský hrad plánuje nové bezpečnostní rámy a rentgeny. Chce za ně zaplatit bezmála 25 milionů

Turisté musejí na Pražský hrad už dva roky procházet bezpečnostními rámy, které jsou pod dřevěnou střechou. Hrad teď chce některé z nich obměnit a koupit nové. Radiožurnál z veřejně dostupných dokumentů vyčetl, že za ně chce utratit téměř 25 milionů korun. A zadal už i výběrové řízení.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bezpečnostní kontroly u vstupů zavedl Pražský hrad v létě 2016.

Bezpečnostní kontroly u vstupů zavedl Pražský hrad v létě 2016. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Z blízkého pohledu je vidět, že rámy jsou udržovány. Nicméně nejsou to rámy poslední generace. Jsou to rámy, které zde byly instalovány na začátku těch kontrol, a určitě by si generační obměnu zasloužily,“ přibližuje pro Radiožurnál bezpečnostní analytik David Rožek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pražský hrad plánuje nové bezpečnostní rámy a rentgeny. Chce za ně zaplatit bezmála 25 milionů. Téma pro Terezu Chlubnou

Pokud je správně prováděna údržba, poškození na nich podle něj nikdy vidět nebude.

„Nicméně rámy mohu být opotřebovány přílišným provozem, elektromagnetismem, určitě na ně také působí přírodní vlivy. Mohou být zevnitř lehce navlhlé a mohou být poškozeny způsobem, který není opticky vidět. Snižuje to ale pak jejich přesnost,“ dodává.

„Tyto rámy běžně vídáme u státních institucí, na soudech nebo letištích. Nicméně jsou to rámy pro vnitřní použití,“ upozorňuje bezpečnostní analytik. Rámy na Pražském hradě jsou sice podle něj chráněné dřevěnou střechou, nicméně podléhají venkovní vlhkosti nebo sníženým teplotám.

Na Pražském hradě objevili historické schránky. Ukrývaly vzkazy pro další generace, mince i noviny

Číst článek

Venkovní rámy podle něj vypadají velmi odlišně. „Dokážou odolávat povětrnostním vlivům mnohem lépe než tyto vnitřní. Dokážou být připraveny na nával osob, které musí přes rám za krátkou dobu projít,“ popisuje pro Radiožurnál Rožek.

Proč Hrad použil vnitřní rámy místo těch venkovních? Podle bezpečnostního analytika mnohdy rozhoduje cena. „Venkovní rámy jsou neuvěřitelně nákladné. Pokud jim připravili správné krytí, může to vzbudit dojem, že jde o vnitřní prostor,“ podotýká bezpečnostní analytik.

‚Standardní generační obměna‘

Pražský hrad tvrdí, že jde o standardní generační obměnu rámů. „Vzhledem k technologickým parametrům těchto zařízení je nutná pravidelná generační obměna. Je to zcela standardní záležitost, která je prováděna v každé instituci, která tato zařízení využívá,“ říká prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

„Obecně mohu říci, že veškerá opatření, která činíme, včetně pořízení nových přístrojů jakéhokoli druhu, jsou z toho důvodu, abychom zvýšili komfort návštěvníků a zároveň zvýšili bezpečí v areálu Pražského hradu.

Pražský hrad má nové oficiální účty na twitteru a facebooku, založil je kancléř Mynář

Číst článek

A s tím souhlasí i bezpečnostní analytik David Rožek. „Odůvodnění generační výměny bezpečnostních rámů je na místě, protože bezpečnostní technologie, stejně jako jakékoli jiné technologie, se vyvíjí velmi rychle a dynamicky,“ uzavírá.

Městský soud v Praze nakupuje bezpečnostní rámy podle potřeby, říká jeho mluvčí Markéta Puci.

„Za Městský soud v Praze mohu uvést, že v posledních třech letech jsme nové bezpečnostní rámy neopatřovali,“ dodává.

Často kritizované opatření zavedl Pražský hrad v létě 2016. Bezpečnostními kontrolami u vstupů do areálu Hradu musí projít všichni návštěvníci. Opatření podle zástupců Pražského hradu reaguje na současné bezpečnostní hrozby a je v souladu s požadavky bezpečnostních složek.

Ovčáček již dříve zároveň kritizoval hlasy volající po zrušení kontrol. „Pokud někdo navrhuje oslabení ochrany Pražského hradu a zrušení bezpečnostních kontrol, nezná prostředí, rizika a nerespektuje stanoviska bezpečnostních složek," uvedl loni v prosinci mluvčí prezidenta Miloše Zemana.

Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme