Hlavní obsah

Američtí senátoři volají po přísnější kontrole čínského výrobce mobilů ZTE

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Američtí republikánští a demokratičtí senátoři představili návrh zákona, jenž by znovu uvalil sankce na čínského výrobce telekomunikačních zařízení ZTE v případě, že nebude plně dodržovat americké zákony a dohodu s administrativou prezidenta Donalda Trumpa. Ujednání ukončilo přísné restrikce uvalené na tuto firmu. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Kim Kyung Hoon, Reuters

Logo společnosti ZTE

Článek

Ministerstvo obchodu USA v červenci zrušilo dubnové nařízení, podle kterého americké společnosti nesměly ZTE dodávat součástky a software. Zákaz paralyzoval klíčové aktivity ZTE, která je druhým největším čínským výrobcem telekomunikačních zařízení, a firmě dokonce hrozil bankrot. Společnost ZTE loni před soudem přiznala, že dodávkami amerického zboží a technologií do Íránu a KLDR porušovala americké sankce.

Červencové rozhodnutí prezidenta Trumpa zrušit embargo na ZTE kritizovali někteří členové Kongresu. Zákonodárci od té doby předložili několik právních předpisů s cílem posílit kontrolu společnosti. Většina ale neprošla.

Nejnovější návrh, který se zaměřuje na dodržování dohody ZTE s Trumpovou administrativou, má podle senátních poradců šanci na úspěch. Stojí za ním republikán Marco Rubio a demokrat Chris Van Hollen. Jeho cílem je dát administrativně jasně najevo, že pokud ZTE dohodu poruší, Kongres požaduje ráznou odezvu.

Norma, kterou podporují tři republikáni a tři demokraté, mimo jiné každých 90 dní vyžaduje zprávy od ministerstva obchodu hodnotící dodržování dohody. Pokud by se zjistilo, že ZTE nepracuje v souladu s podmínkami dohody, bude čelit tvrdým trestům včetně zaplacení 400 miliónů dolarů, které jsou nyní v úschově.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám