Ministr zahraničí USA uvedl, že „Spojené státy jsou vzhledem k těmto důležitým závazkům ochotny okamžitě vstoupit do jednání“. Po summitu mezi oběma Koreami tak přichází vstřícný krok americké diplomacie. Podle Pompea by dialog mezi Washingtonem a Pchjongjangem měl být ukončen do roku 2021. 

Prezident Jižní Koreje Mun Če-in a vůdce KLDR Kim Čong-un
Korejský summit: Kim slíbil zavřít raketové středisko, chce společné OH

Pompeo pozval severokorejského ministra zahraničí Ri Jong-ho na příští týden do New Yorku. V dohledné době by se politici obou zemí měli také setkat ve Vídni.

„Bude to značit začátek ve vyjednávání o transformaci americko-severokorejských vztahů v rámci procesu rapidní denuklearizace Severní Koreje, která bude dokončena v lednu 2021, jak souhlasil předseda Kim a povede k vytvoření stabilního mírového režimu na Korejském poloostrově,“ uvedl Pompeo. 

Leden 2021 je nejzazší termín, který si obě strany mohly určit.

Výlet na posvátnou horu

Denuklearizace byla rovněž hlavním tématem summitu mezi oběma Koreami, který v úterý a ve středu proběhl severokorejském Pchjongjangu.

Prezident Jižní Koreje Mun Če-in a vůdce KLDR Kim Čong-un na důkaz sbližování obou Korejí vystoupali na posvátnou horu Paektu. Sopka se nachází na hranicích Číny a KLDR. Mun Če-in také pronesl svůj projev před deseti tisíci Severokorejci. 

KLDR a test raket.
KLDR na summitu slíbila zničení raketové střelnice Sohe. Prý brzy

Kim na summitu vyjádřil ochotu uzavřít středisko vývoje nukleárních zbraní v lokalitě Jongbjon. Spojené státy ale na oplátku musejí podniknout podobnou reciproční akci.

Touto akcí by mohl být americký podpis pod mírovou smlouvou o ukončení korejské války, soudí komentátorka BBC Laura Bickerová v Soulu. Korejská válka sice de facto skončila v roce 1953, mír však nikdy nebyl podepsán. Země jsou technicky vzato stále ve válce.

Vůdce KLDR Kim Čong-un a prezident Jižní Koreje Mun Če-in se svými manželkami na posvátné korejské hoře PaektuZdroj: ČTK/AP

Vůdce KLDR Kim Čong-un a prezident Jižní Koreje Mun Če-in se svými manželkami na posvátné korejské hoře Paektu. Foto: ČTK/AP

Úspěch Trumpa? Stěží

Podle Kima by mohlo být uzavřeno i středisko v Tongchang-ri, kde se nachází odpalovací rampa a testují se zde raketové motory. Na zrušení střediska by dle Kima „měli dohlížet experti z relevantních národů“. Podle satelitních snímků už Severokorejci středisko likvidují, jeho odstranění ale ještě potvrdí mezinárodní inspekce.

Severní Korea již například zrušila svou hlavní testovací nukleární střelnici v Punggye-ri. Stalo se tak krátce před summitem Kima s americkým prezidentem Donaldem Trumpem letos v červnu v Singapuru.

Od té doby bylo v rámi denuklearizace dosaženo velice málo, píše BBC. Navíc Pompeo loni v srpnu zrušil svou návštěvu Pchongjangu, což vedlo k dalším spekulacím o úspěchu amerického jednání.

Závěry summitu přivítal i Trump. Podle něj bylo dosaženo „obrovského zlepšení“ a přivítal účast mezinárodních expertů.

KLDR zničila jadernou střelnici Punggye-ri
Tři, dva, jedna a obrovská exploze. KLDR zlikvidovala své jaderné středisko