Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

Kim s jihokorejským prezidentem vyšel na ‚posvátnou‘ horu, kde se podle státní mytologie narodil jeho otec

Svět

  7:26aktualizováno  11:06
PCHJONGJANG - Severokorejský vůdce Kim Čong-un a jihokorejský prezident Mun Če-in se ve čtvrtek vydali na sever KLDR, kde vystoupili na "posvátnou" horu Pektu, údajné rodiště Kim Čong-ila, otce nynějšího diktátora. Rituální cesta byla pokračováním Munovy návštěvy Severní Koreje, během níž Kim Čong-un slíbil další kroky k denuklearizaci. Mun, který strávil v KLDR tři dny, ve čtvrtek odletěl zpět do vlasti.

Kim Čong-un a Mun Če-in s manželkami na vrcholku hory Pektu. foto: Reuters

Kim a Mun se na vrchol horského velikánu, který je se svými zhruba 2750 metry nejvyšší horou Korejského poloostrova, vydali společně s manželkami; k malebnému jezeru v kráteru sopky je vyvezla lanovka. U jezera pak pod dokonale modrou oblohou pózovali společně fotografům a Mun si naplnil vodou z jezera láhev.

Severní a Jižní Korea otevřely na demilitarizovaném území společný styčný úřad

Podle oficiální zprávy pchjongjangských médií cesta symbolizovala úspěch vnitrokorejského summitu, letos už třetího. Mun, který je známým milovníkem hor, výstup na vulkán Pektu nacházející u hranic KLDR s Čínou označil za splnění svého dlouhodobého snu.

Kim slíbil další kroky k denuklearizaci.
Mun Če-in si nabírá vodu z Nebeského jezera na hoře Pektu.

Před horskou výpravou se jihokorejský prezident ve středu večer na stadionu v Pchjongjangu zúčastnil manifestačního představení, jemuž údajně přihlíželo 150 tisíc lidí. V projevu vyzval k ukončení nepřátelství na Korejském poloostrově a k míru a spolupráci obou korejských států.

„Žili jsme společně 5000 let a odděleně 70 let. Navrhuji zastavit nepřátelství posledních 70 let a udělat velký krok k míru, abychom byli znovu jednotní,“ řekl Mun Če-in, který pochází z rodiny severokorejských uprchlíků.

Jak uvedla agentura AP, ne všichni Jihokorejci ale prezidentovo nadšení ze sbližování vítají. Asi stovka demonstrantů se ve čtvrtek sešla v centru jihokorejské metropole Soulu na protest proti konání summitu. Někteří z nich nesli transparenty s nápisem: „Ne summitu, ze kterého těží Kim Čong-un.“

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!