„EU nám nabízí dvě varianty. Pokud bychom zůstali v celní unii, znamenalo by to stále přísun migrace, což by byl výsměch výsledku referenda," prohlásila Mayová ve svém sídle na Downing Street v Londýně po návratu ze summitu lídrů EU v Salcburku.

Britská premiérka Theresa Mayová
Brexit v troskách? Britská média si utahují z premiérky Mayové

Ostatní státy EU totiž návrhy Mayové v Salcburku odmítly. Dohoda totiž uspokojivě neřeší hranici mezi Irskem a Severním Irskem. Na zeleném ostrově by totiž po odchodu Británie z unie vznikla vnější hranice. Unie by navíc ráda udržela Severní Irsko uvnitř jednotného trhu.

„Druhá možnost by zavedla hraniční kontroly na hranicích, Irsko by bylo permanentně odděleno od Británie. S tím ale nikdy nebudu souhlasit,“ pokračovala Mayová.

Podle ní ale i tak ve vyjednáváních nastal pokrok. Dodala, že občané EU jsou v její zemi vítáni.

Je lepší se nedohodnout?

„Žádná dohoda je lepší než špatná dohoda,“ dodala Mayová a navrhla třetí variantu. „Zachováme pracovní místa a vyhneme se hranici mezi Irskem a Severním Irskem. Neřekla ale, jak to konkrétně provést.

Odchod bez dohody (no deal) by ale znamenal obnovení kontrol na hranicích, což by britské hospodářství tvrdě zasáhlo. 

Nyní se má podle Mayové vyjádřit EU. Ta už britské premiérce poskytla vstřícný krok, když jí poskytla měsíc navíc ve vyjednávání. Pokud budou jednání pokračovat dobře, mohla by EU schválit dohodu na svém dalším summitu koncem listopadu.

Mayová se podle britských médií vrátila ze summitu v Salcburku jako poražená. Podle žurnalistů lídři evropských zemí předsedkyni vlády naprosto zesměšnili. 

Obnovení účinných hraničních kontrol není snadné rozhodnutí, ale jiná možnost není, řekl předseda Evropské rady Donald Tusk.
Země EU se shodly na silnější hranici. Klíčový je Egypt, řekl Tusk

Podle předsedy Evropské rady Donalda Tuska lze ale kompromis mezi Británií a Evropskou unií stále najít a dohodu upravující pobrexitové vztahy uzavřít.

"Rozumím logice vyjednávání, avšak jsem stále přesvědčen, že kompromis dobrý pro všechny je pořád možný," cituje agentura Reuters Tuska. Dodal, že k Mayové zůstává vstřícný.