Syrské sirotky můžeme přivézt, tvrdí Šojdrová. Pomozme jim mimo Česko, doplnil Babiš

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
Aktualizováno 21. 9. 2018 21:19
Premiér Andrej Babiš (ANO) a europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) si značně odlišně vykládají páteční vzájemnou schůzku ohledně možné pomoci syrským dětem. Zatímco Šojdrová tvrdila, že premiér je pro pomoc dětem v Česku, on sám následně prohlásil, že chce pomáhat mimo Českou republiku.
Předseda vlády Andrej Babiš a místopředseda vlády Jan Hamáček po schůzce s europoslankyní Michaelou Šojdrovou
Předseda vlády Andrej Babiš a místopředseda vlády Jan Hamáček po schůzce s europoslankyní Michaelou Šojdrovou | Foto: ČTK

Praha - Dvě tiskové konference, dva odlišné výklady toho, co se na pátečním odpoledním setkání v Hrzánském paláci v Praze odehrálo.

Důvod schůzky byl jasný: debata o tom, zda a případně jak pomoci syrským dětem v uprchlických táborech. Aktéři schůzky: na jedné straně premiér Andrej Babiš, vicepremiér Jan Hamáček a další zástupci vlády a státu. Na straně druhé europoslankyně Michaela Šojdrová, několik spřízněných senátorů a zástupci občanských iniciativ a dobročinných organizací. 

Nejdříve vyšla z páteční schůzky europoslankyně Michaela Šojdrová, která si pochvalovala výsledek setkání. Tvrdila, že Česká republika je ochotna syrské děti z uprchlických táborů přijmout - pokud se je podaří vybrat. 

Jenže, když odešla a přišel premiér ve společnosti vicepremiéra, nic takového nepotvrdili. Předseda vlády sice nejdříve řekl, že je rád za první setkání s europoslankyní, ale hned vzápětí ji začal kritizovat.   

"To je projekt, který neexistuje, který vyvolal obrovské emoce, a chceme, aby ho paní Šojdrová konkretizovala. Sirotci nejsou, děti nejsou, všechno je to jenom virtuální záležitost. Uvidíme, jestli nějaké děti najde," prohlásil jednoznačně premiér. Na dotaz Aktuálně.cz, zda trvá jeho kategorické ne takové pomoci, které avizoval před necelým týdnem, odpověděl, že svůj názor nijak nezměnil. "Těm dětem je třeba pomoci mimo Českou republiku," řekl. 

Obdobně vystoupil i první místopředseda vlády a šéf ČSSD Jan Hamáček, podle kterého Šojdrová zatím nemá konkrétní plán pomoci. "Chci potvrdit, že během jednání se ukázalo, že neexistuje žádný seznam padesáti sirotků nebo dětí bez doprovodu, které by byly připraveny v rámci toho projektu," prohlásil Hamáček. Šojdrová už ale dříve avizovala, že zatím žádný takový seznam není, protože teď jde hlavně o to domluvit se na podobě celé pomoci.

Hamáček se zároveň zmínil o jednom druhu pomoci Šojdrové. "My jsme za vládu sdělil a potvrdili, že jsme připraveni předat kontakty na příslušné řecké orgány, které jsou připraveny vyjít vstříc takové iniciativě. Pokud nějaký konkrétní seznam vznikne, tak budeme dále diskutovat," uvedl.

Šojdrová: od premiéra jsme dostali úkol

Z porovnání všech výroků aktérů schůzky vyplývá, že Šojdrová viděla výsledky schůzky podstatně optimističtěji.

"Odnášíme si úkol. My jsme od pana premiéra dostali úkol s tím, že máme děti najít, že nám poskytne určitou součinnost. A že Česká republika, i s pomocí evropských prostředků, je ochotna děti přijmout. Tak, aby se jich potom případně mohly ujmout, jak už zařízení České republiky, tak rodiny, které jsou ochotné se dětem věnovat. Myslím, že to je dobrá zpráva," byla první slova europoslankyně po jednání.  

Při odpovědích na dotazy novinářů ale zatím nedokázala říci o svém plánu podrobnější informace. Není tak jasné, odkud by děti byly, v jakém přibližně věku, kdy by existoval jejich seznam. Přednost mají mít nejmladší děti nebo děti bez dohledatelných příbuzných, kterým bude poskytnutá dočasná mezinárodní ochrana. Trvalý azyl ani české občanství by nedostaly. "Premiér řekl, že když ty děti najdeme, najdeme rodiny, tak je můžeme přivézt," tvrdila.

Jakékoliv slova ale Babiš řekl po schůzce, ve všech opakoval své výroky z minulých dnů. Tvrdil, že dětem by se mělo pomáhat především tam, odkud pocházejí a kde bydlí. "Spíš by bylo lepší pro ty děti postavit školu, byty, ubytování někde v Jordánsku, tam by to bylo pro ně lepší perspektivně," uvedl

Senátoři jsou nakloněni pomoci více, než poslanci

Další vývoj celé situace je nyní především na Šojdrové a dalších lidech, kteří jsou příznivci pomoci syrským dětem v Česku. Až se hledání posune, měla by následovat další schůzka s předsedou vlády, řekla Šojdrová. "Nebude to lehký proces," přiznala na odchodu. 

Podobně jako Babiš, tak ani většina Poslanecké sněmovny nedává najevo, že by chtěla pomáhat dětem v Česku. Když ve středu TOP 09 navrhla usnesení, podle kterého by sněmovna požádala vládu o přijetí nejméně 50 syrských dětí z uprchlických táborů, usnesení neprošlo. Podle hlasovací listiny hlasovalo pro pouhých 31 poslanců ze 133 přítomných.

V Senátu je pro plán pomoci dětem příznivější atmosféra. Ve čtvrtek vyzvala Babiše k přijetí dětí téměř polovina senátorů včetně předsedy horní komory Milana Štěcha (ČSSD). Podle zákonodárců na tyto děti nelze pohlížet jako na běžné imigranty, neboť se ocitly v tragické situaci bez vlastní vůle.

Andrej Babiš po jednání s Michaelou Šojdrovou. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy