Zatím poslední obětí je starší muž, jehož tělo bylo nalezeno v zaplaveném autě. Své domovy musely opustit tisíce lidí. Informoval o tom server ABC News.

Stále hrozí rozsáhlé sesuvy půdy, silnice jsou podemleté a jízda po nich může být velmi nebezpečná. Některé řeky teprve budou kulminovat.

Hurikán Florence způsobil na východním pobřeží USA rozsáhlé záplavy
Ničivý hurikán Florence nepřežilo 31 lidí. Hladiny řek navíc stále stoupají

„Ačkoliv vítr je pryč a už neprší, je tu stále ještě spousta vody a to nejhorší teprve přijde,“ uvedl guvernér Jižní Karolíny Henry McMaster. Řeka Lynches v Jižní Karolíně bude totiž kulminovat v sobotu v noci či v neděli ráno. 

Neštěstí, které nikdy neskončí

Většina lidí už se vrátila zpět do měst a tam, kde není voda, se podílejí na úklidových pracích. Kamiony odvážejí tuny naplaveného bahna. Záchranáři stále prohledávají oblasti helikoptérou i ze člunů a hledají pohřešované.

Někteří se ještě nevzpamatovali z hurikánu Matthew před dvěma lety. „Nevyčistily se kanály ani příkopy, kterými by mohla voda odtéct. Je tu stejný problém jako tehdy. Co jsme tu po dva roky dělali?“ uvedla Audra Mauerová z Galivants Ferry.

Donald Trump pomáhá zasaženým hurikánem Florence.
Hurikán Florence má na svědomí už 37 obětí. Trump přislíbil pomoc

V postižených oblastech představuje velký problém doprava, především ve městě Wilmington se 120 tisíci obyvateli.

„Málem jsme přišli o život,“ uvedli manželé David a Benetta White se svými čtyřmi dětmi. Evakuovali se v noci, když voda v řece Cape Fear River začala prudce stoupat.

Oblast ale může snadno zasáhnout další neštěstí. Národní centrum pro hurikány uvedlo, že jsou na obzoru další čtyři tropické bouře, které se zatím nacházejí nad Atlantikem.

Jižní a Severní Karolínu navštívil také americký prezident Donald Trump.

Podle analytiků ze společnosti Moody's Analytics se škody způsobené tropickou cyklonou mohou vyšplhat až na 22 miliard dolarů, v přepočtu více než 465 miliard korun. To by podle rádia NPR Florence zařadilo mezi 10 nejnákladnějších hurikánů americké historie. 

Hurikán Florence způsobil rozsáhlé záplavy, ty nejhorší však teprve přijdou
Hurikán Florence zabil už 18 lidí. Deště potrvají týden, blíží se další záplavy