Snahy o prezidentství zmařeny. Soud zachoval odsouzení exprezidenta Mubaraka a synů

Klan Mubaraků

Snahy o prezidentství zmařeny. Soud zachoval odsouzení exprezidenta Mubaraka a synůNOVÉ 1
Svět
Sdílet:

Egyptský nejvyšší odvolací soud v sobotu zamítl žádosti exprezidenta Husního Mubaraka a jeho dvou synů o zvrácení rozsudků, které byly proti nim vyneseny v korupčních kauzách. Rozhodnutí kasačního soudu, který má poslední slovo v odvoláních v trestních věcech, zmařilo veškerou naději na to, že by se Mubarakův mladší syn Gamál mohl ucházet o veřejný úřad. Někdejší očividný Mubarakův nástupce měl podle některých egyptských mediálních zdrojů právě takový krok v úmyslu, napsala agentura AP.

Šéfredaktor listu Al-Achbár Jásir Rizk přišel z domněnkou, že častá veřejná vystoupení mladšího z bratrů Mubarakových mohou být předehrou k budoucí prezidentské kandidatuře. Rizk varoval Gamála Mubaraka před prezidentskými ambicemi v článku zveřejněném letos v květnu a zopakoval své varování v televizním vystoupení začátkem tohoto týdne. "Jeho skutečným zločinem je poškození důstojnosti egyptského lidu," prohlásil.

Exprezident Mubarak a jeho synové byli odsouzeni každý ke třem letům vězení za zpronevěru státních peněz. Mubarakovi tyto peníze údajně použili k výstavbě soukromých rezidencí. Mubarakovi synové byli propuštěni v roce 2015, kdy si trest odseděli, jejich otec pak loni. Zpronevěřené fondy v celkové výši v přepočtu kolem sedmi milionů dolarů (zhruba 152 milionů korun) Mubarakovi splatili.

Bratři Alá a Gamál Mubarakovi v současnosti čelí spolu s dalšími sedmi muži obvinění z účasti na zneužití důvěrných informací v obchodním styku. Zatčeni byli před týdnem, ve čtvrtek je káhirský soud propustil na kauci 100.000 egyptských liber (přes přes 121.000 Kč) za každého. Nové slyšení se bude konat 20. listopadu.

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články