Skvělý Čech. První nulou v sezoně pomohl Arsenalu k výhře 2:0 nad Evertonem

ČTK ČTK
23. 9. 2018 20:44
Bez ztráty bodu už je v anglické lize jen Liverpool, Chelsea se totiž nedokázala prosadit v derby s West Hamem a uhrála pouze remízu 0:0.
fotbal, anglická liga 2018/2019, Arsenal - Everton, Petr Čech v akci
fotbal, anglická liga 2018/2019, Arsenal - Everton, Petr Čech v akci | Foto: Reuters

Londýn - Petr Čech pomohl Arsenalu v anglické fotbalové lize prvním čistým kontem v sezoně k výhře 2:0 nad Evertonem. Arsenal vyhrál počtvrté za sebou a dotáhl se na pohárové příčky.

Londýnské derby mezi West Hamem a Chelsea skončilo bez branek. "Blues" po úvodních pěti výhrách poprvé v sezoně ztratili body a přepustili vedení v tabulce poslednímu stoprocentnímu týmu Liverpoolu.

Everton byl v prvním poločase nebezpečnější, už ve druhé minutě musel Čech zasahovat při sólu Calverta-Lewina. Pickforda zaměstnal na druhé straně po závaru Monreal, střela mu ale nesedla.

Do pauzy musel Čech zasáhnout ještě při pokusu aktivního Richarlisona a také při dalším samostatném nájezdu bývalého dlouholetého hráče "Kanonýrů" Walcotta.

Svěřenci Unaie Emeryho rozhodli utkání v rozmezí tří minut krátce po přestávce. V 56. minutě převzal Lacazette míč v pokutovém území a nádherným obstřelem trefil o tyč přesně horní růžek Pickfordovy branky. Vzápětí zvýšil na konečných 2:0 po Ramseyho přiťuknutí patičkou Aubameyang. Podle opakovaných záběrů ale stál gabonský útočník v ofsajdu.

Everton už se na gólovou odpověď nezmohl. V 71. minutě hlavičkoval nebezpečně Keane, ale Čech byl u levé tyče včas. Bývalý český reprezentant uhájil 202. čisté konto v Premier League i po akci Digneho, jenž trefil z velkého úhlu spojnici branky.

Trenér Arsenalu po zápase svého brankáře chválil. "Petr má hodně zkušeností i kvality. Sezonu začal velmi dobře a nadále předvádí práci i výkony, které od něj očekáváme. To ukázal i dnes," uvedl Emery.

Při zranění nejlepšího střelce West Hamu Arnautovice nastoupil v zápase s Chelsea na hrotu útoku Antonio a právě on měl dvě největší šance prvního poločasu. Nejprve po Andersonově kolmici za obranu netrefil z nadějné pozice branku a poté ho ve vyložené šanci zblízka skvěle vychytal nejdražší brankář světa Arrizabalaga.

Chelsea začala být nebezpečnější až po změně stran. V 66. minutě se po zaváhání Jarmolenka v pokutovém území dostal k míči střídající Morata, ale Fabiaňski jeho pokus včasným vyběhnutím zneškodnil.

Ukrajinský křídelník "Kladivářů" mohl na druhé straně odčinit své obranné zaváhání, ale ve stoprocentní šanci netrefil z malého vápna hlavou odkrytou branku.

Anglická fotbalová liga - 6. kolo:

Arsenal - Everton 2:0 (56. Lacazette, 59. Aubameyang), West Ham United - Chelsea 0:0.

 

Právě se děje

Další zprávy