Ruská policie znovu zatkla opozičníka Navalného. Právě když odcházel z vězení

ČTK ČTK
Aktualizováno 24. 9. 2018 22:45
Alexej Navalnyj byl opět obviněn z porušování veřejného pořádku. Za mřížemi stráví dalších 20 dní.
Alexej Navalnyj
Alexej Navalnyj | Foto: Reuters

Moskva - Ruský opozičník Alexej Navalnyj, který byl v pondělí po odpykání 30 dní vězení za plánování nepovolené lednové demonstrace proti prezidentovi Vladimiru Putinovi opět zadržen, stráví za mřížemi dalších 20 dní. Na twitteru to oznámila Navalného mluvčí Kira Jarmyšová.

"20 dní," napsala Jarmyšová. Nezisková organizace Vocal Europe k procesu poznamenala, že soud Navalnému nedal čas k zajištění právního zástupce. Opozičník si také nemohl pročíst materiály obžaloby a ani pozvat svědky.

Navalnyj byl opět odsouzen za porušování veřejného pořádku. Tentokrát to ale netýkalo porušení pravidel pro pořádání mítinků, nýbrž toho, že tato shromáždění ohrozila zdraví nebo majetek lidí.

Toto obvinění zastánci Navalného označují za exotické a za důkaz toho, že opozičníkův případ má jasný politický podtext.

Zesílená kampaň úřadů proti Navalnému podle ruských opozičních novinářů souvisí s nervozitou v ruské společnosti, kterou vyvolal záměr Kremlu zvýšit hranici důchodového věku Rusů. Proti plánu vlády se demonstruje prakticky po celém Rusku, popularita prezidenta Vladimira Putina poklesla a vládní strana Jednotné Rusko zaznamenala několik trpkých porážek v nedávných komunálních volbách.

Vítězstvím pro kandidáty hlavní kremelské strany neskončily ani dvoje víkendové volby v Chabarovském kraji a Vladimirské oblasti, kde se ve druhém kole rozhodovalo o osobě příštího gubernátora. Kandidáti Jednotného Ruska v obou regionech prohráli, gubernátory se stali reprezentanti nacionalistické krajní pravice radikála Vladimira Žirinovského.

Sobotní demonstrace proti důchodové reformě svolané komunisty se v Moskvě zúčastnilo na 10 tisíc lidí. Podobné akce se konaly i v dalších městech evropské části Ruska, na Sibiři a Dálném východě.

 

Právě se děje

Další zprávy