Prázdné domy, málo laviček a davy turistů. Tak se žije v centru Českého Krumlova

Prázdné domy, málo laviček a davy turistů. Tak se žije v centru Českého Krumlova
Název projektu UNES-CO vznikl jako odkaz na mezinárodní organizaci UNESCO. Poukázal na to, že se z center řady měst, která se potýkají s masovým turismem, vytrácí normální život.
"Věřím, že právě náš přístup otevře oči vedení měst i organizaci UNESCO a stane se symbolickým gestem pro všechny, kteří nejsou schopní si kvůli davům turistů dojít v poledne na poštu," popsala projekt výtvarnice Kateřina Šedá.
Normální každodenní život, který je podle Šedé to nejcennější, si uprostřed turistické vřavy v rámci projektu UNES-CO vyzkoušelo během tří měsíců 15 rodin z celého Česka.
Projekt UNES-CO Kateřiny Šedé vyhrál veřejnou soutěž v Národní galerii na prezentaci na bienále architektury v Benátkách.
Foto: Roman Franc
Petra Jansová Petra Jansová
25. 9. 2018 6:02
Český Krumlov, jedno z nejkrásnějších měst světa zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO, každoročně navštíví téměř dva miliony turistů z celého světa. V mnohém se ale podobá sociálně vyloučeným lokalitám – v historickém jádru města stojí domy, v nichž nikdo nežije, a obchody, které nikdo nepotřebuje. Česká výtvarnice Kateřina Šedá proto na popud ředitelky krumlovské galerie Egon Schiele Art Centrum Hany Jirmusové v rámci projektu UNES-CO poukázala na to, jak turistický ruch komplikuje a mnohdy i znemožňuje běžný život. Jak na projekt reagovali místní a co na život v centru Českého Krumlova říkají dobrovolníci? Podívejte se.
 

Právě se děje

Další zprávy