Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Až 50 tisíc pro domácnost. Kvůli suchu v Česku přihodili 100 milionů na Dešťovku

Autor: zst - 
25. září 2018
11:07

Až 55 tisíc korun na zachytávání dešťové vody pro zalévání mohou nově získat všechny domácnosti, nejen ty v suchých oblastech. Novinky začnou platit od 1. října 2018. Program se otevře také pro lidi, kteří trvale žijí v rekreačních objektech. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) už úřad přijal od spuštění programu loni v květnu přes 5 tisíc žádostí.

„Letošní rok ukázal, že v zásadě vysychá už celá Česká republika. Zemědělské sucho postihlo v srpnu více než 80 % republiky. Program Dešťovka má tři komponenty - akumulace dešťové vody čistě pro zálivku, pro zálivku a splachování WC a třetí je kombinace s využitím tzv. šedé vody, tedy té, co odchází z koupelny,“ řekl na tiskové konferenci Brabec.

Ministerstvo bude rozšiřovat jen první segment, tedy dotace čistě na nádrž pro zadržování dešťové vody. Lidé budou moci získat 50 % nákladů, maximálně ale 55 tisíc korun. Celkem bude k dispozici více než 200 milionů korun.

„Celou žádost lze vyřídit z domova přes internet. Stačí mít datovou schránku nebo elektronický podpis. Jsme si skoro jisti, že ten zájem bude velký. Pokud bude tato výzva vyčerpána před limitem, máme připraveno dalších 100 milionů korun,“ řekl k tomu také Brabec.

1100 žádostí bylo podle ředitele Státního fondu životního prostředí Petra Valdmana schváleno a proplaceno, u zbytku se čeká na doložení realizace. Celkem úřady přijaly přes 5 tisíc žádostí za 230 milionů korun.

Dotace i pro „trvalé“ chataře

Nově se budou moci o peníze ucházet také lidé, kteří trvale žijí v rekreačních objektech. Jejich pobyt musí doložit například skrze obci a placení poplatků za popelnice či elektřinu. „Jsou to rekreační objekty, kde domácnost žije. Nepožadujeme tedy už rekolaudaci. Stačí potvrzení ze strany obce, že tam občan bydlí,“ popsal Valdman.

Ministerstvo zatím neuvažuje o tom, že by se dotace rozšířily i pro „víkendové“ chataře, tedy i pro lidi, kteří o víkendu zalévají na své chatě.

Video  Ministr životního prostředí Richard Brabec mluvil na Vltavě o suchu  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

fouk.si ( 25. září 2018 13:17 )

No to je sice krásbý,ale kde tu dešťovku lidi vezmou když nebude pršet.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa