Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Za „mlátičku“ Ondráčka se postavil sněmovní výbor. Horáček vypěnil: Tolerují lež

Autor: zst - 
25. září 2018
16:31

Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček, vyšetřovatel i státní zástupce. Tuto trojici vyslechl sněmovní imunitní výbor, který nakonec nedoporučil komunistického poslance vydat k trestnímu stíhání. To se týká jeho výroku na adresu Michala Horáčka, neúspěšného prezidentského kandidáta, kterého nařkl ze spolupráce s StB. Proti jeho vydání se postavilo ANO, SPD, KSČM a Marek Benda z ODS. Horáček má za to, že vznikl precedens, který říká, že „200 lidí má více práv než ten zbytek“. Do Sněmovny na hlasování možná dorazí osobně.

Výbor doporučil, aby tato věc, pokud na ní budou orgány činné v trestním řízení trvat, byla dokončena poté, co (Ondráček) ukončí mandát. Okolnosti byly zejména ty, že se operovalo obdobným stanoviskem Ústavního soudu, který je o tom, že exponované osoby musí snést určitý veřejný tlak,“ okomentoval jednání předseda výboru Stanislav Grospič z KSČM.

„Tohle není spor mezi Ondráčkem a Horáčkem, ale mezi Ondráčkem a orgány činnými v trestním řízení. Bylo nutné, aby nevznikl precedens, že je tady 200 lidí, kteří mají víc práv než ten zbytek,“ okomentoval pro Blesk Zprávy výsledek jednání Michal Horáček, který hodlá využít všech možností české justice, tedy možná i civilního sporu, který mu řada politiků navrhuje.

Na Twitteru pak Horáček ještě zmínil: „Rozhodnutí výboru nedoporučit Sněmovně vydání pana Ondráčka k trestnímu stíhání, požadované státním zástupcem, je nebezpečný precedent. Říká, že lež je možné tolerovat. Tím se legitimizuje a stává legalizovanou zvyklostí. Toto rozhodnutí tak poškozuje každého z nás.“

Horáček už se byl několikrát ve Sněmovně na důležitá hlasování podívat, jedno z nich se týkalo například zvolení Ondráčka do čela Komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů. „Ale jo, to bych se mohl přijít podívat,“ nevyloučil opětovnou účast na návštěvnické galerii Sněmovny.

Rozhodne až plénum

„Narážíme nejen na konkrétní problém urážky, ale také na hranici poslanecké imunity. Poslanci by neměli být nadlidi a neměli by nikoho urážet,“ řekl k tomu předseda Starostů Petr Gazdík, který hlasoval pro Ondráčkovo vydání.

Stejně se zachovali například také Pirát Jakub Michálek nebo lidovec Marek Výborný. „Myslím, že lidi mají plné zuby lží v politice a toho, jak se navzájem politici obviňují. V tomto případě pravděpodobně nepravdivě. Pan poslanec (Ondráček) odmítl tu věc blíže komentovat,“ řekl novinářům Michálek.

Jednání bylo neveřejné, podle Michálka ale proti vydání stáli poslanci ANO, KSČM, SPD a sněmovní matador Marek Benda (ODS). Už dříve se proti vydání v tomto případě postavil také předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Ten by spor řešil civilní žalobou, nikoliv trestním stíháním.

„Obvinění ze spolupráce s StB už tady slyším pět let pořád, kritiku pana Babiše. Myslím, že je to na hraně,“ odpověděl na dotaz, zda jde o únosnou míru kritiky politiků, nebo ne, ještě před jednáním poslanec ANO Josef Hájek.

Definitivně rozhodne až hlasování všech 200 poslanců, a to zřejmě koncem října. Policejní žádost už přitom leží v parlamentu od poloviny srpna.

Vypovídali policista, žalobce i Ondráček

Členové výboru pozvali na dnešní schůzi vyšetřovatele a státního zástupce. Své stanovisko prezentoval také poslanec KSČM Zdeněk Ondráček, který by měl celé jednání uzavřít. 

Michal Horáček, textař a neúspěšný prezidentský kandidát, podal na Ondráčka trestní oznámení začátkem letošního roku kvůli tomu, že ho koncem loňska nařkl v médiích ze spolupráce s bývalou komunistickou Státní bezpečností (StB). Horáček jakoukoli spolupráci s StB popřel. Policie sice později vyšetřování odložila, státní zastupitelství jí však případ vrátilo. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 27. září 2018 12:00 )

Pokud se Horáček věnoval své ptofesi, byl oblíbený. Když začal strkat čumák do politiky, spřáhl se se členem muslimského bratrstva , gumou Drahošem je svým chováním přímo protivný.

querty ( 26. září 2018 07:58 )

Podle mě je habaděj poslanců, kteří jsou daleko povýšenější. A co se týče ty kovanosti, není kam vítr tam plášť slovem je zásadový a to ho ctí.

4552 ( 25. září 2018 22:54 )

Co si ta f...ka Horáček myslí,je to samozvanec všude se cpe jak štěnice.Je to ta havlovská verbež.Oni si nakradli hned protože věděli jak na to a lidi jim to žrali tu jejich sametku.Takových jako je Horáček je tam většina.Dobře že to tak dopadlo.

x88x ( 25. září 2018 20:44 )

Máte nějaké své poznatky k případu?

x88x ( 25. září 2018 20:42 )

Kramný je vrah-nevrah. Článek žádný nebyl.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa