Imunitní výbor doporučil nevydávat komunistu Ondráčka. Je to precedens, říká Horáček

ČTK Kateřina Frouzová ČTK, Kateřina Frouzová
Aktualizováno 25. 9. 2018 18:16
"Jeví se mi, že se tak ustanovuje precedens o tom, že je tady 281 lidí, kteří jsou něčím více než zbytek občanů," říká Michal Horáček, jenž Ondráčka žaluje.
Foto: ČTK

Praha - Sněmovna by neměla vydat k trestnímu stíhání poslance KSČM Zdeňka Ondráčka (KSČM). Plénu to v úterý doporučil mandátový a imunitní výbor, řekl novinářům jeho předseda Stanislav Grospič (KSČM). Policie chce Ondráčka stíhat kvůli výrokům vůči někdejšímu prezidentskému kandidátovi Michalovi Horáčkovi.

Nedoporučující usnesení výbor podpořili podle jeho člena za piráty Jakuba Michálka poslanci za hnutí ANO, SPD Tomia Okamury a KSČM a také Marek Benda z ODS. Sněmovní plénum rozhodne o Ondráčkově vydání na schůzi, která začne koncem října.

"Hlasoval jsem, aby Poslanecká sněmovna nevyslovila souhlas se stíháním. Urážky mezi veřejně činnými osobami jsou věc, která se má vždy řešit až po skončení mandátu a nikoli v jeho průběhu," vysvětlil Benda své rozhodnutí. "Kdybychom vyslovili souhlas, dosáhli bychom opačného efektu a za chvilku bychom měli stíhanou třetinu sněmovny," dodal poslanec ODS.

Před výborem Ondráček vypovídal. Podle informací Aktuálně.cz však nebyl příliš sdílný a svou kauzu se nesnažil kolegům podrobně vysvětlit. V zásadě jim oznámil, že si chystá projev až na zasedání sněmovny.

Horáček podal na Ondráčka trestní oznámení začátkem letošního roku kvůli tomu, že ho na konci loňského roku nařkl v médiích ze spolupráce s bývalou komunistickou Státní bezpečností (StB). Horáček jakoukoli spolupráci s StB popřel. Policie sice později vyšetřování odložila, státní zastupitelství jí však případ vrátilo.

Rozhodnutí výboru Horáčka podle ČTK nepříjemně překvapilo. "Jeví se mi, že se tak ustanovuje precedens. Precedens o tom, že je tady 281 lidí, kteří jsou něčím více než zbytek občanů," poznamenal. Zdůraznil, že Sněmovna ani mandátový výbor nerozhoduje o vinně či nevinně, což je prací orgánů v trestním řízení a státního zástupce, ale o doporučení o vydání či nevydání.

"Domnívám se, že jestli jsou zákonodárci v něčem jiní než běžní občané, tak v tom, že píší zákony, podle kterých se musíme chovat. A oni by měli být prvními, kteří je dodržují," podotkl. Horáček by rád věřil, že poslanci nakonec Ondráčka vydají. "Nedokážu to odhadnout, opravdu nevím. Ale zdá se mi, že co doporučí mandátový a imunní výbor, to Sněmovna zpravidla respektuje," dodal.

Pro vydání Ondráčka byl například poslanec KDU-ČSL Marek Výborný, který je přesvědčený, že by poslanci neměli nadužívat imunitu v případech, jako je ten Ondráčkův. "Jsem přesvědčený, že imunita v případě projevů ústavních činitelů by skutečně měla být úzce vázaná na projevy pronesené na půdě Poslanecké sněmovny bez ohledu na to, jestli je to na plénu na nebo na výborech. V tomto případě se jednalo o rozhovor pro média, který nesouvisel s Poslaneckou sněmovnou," argumentoval lidovec.

Podle Výborného podobná rozhodnutí dávají společnosti signál, že existují dva druhy občanů a ti privilegovaní si mohou dovolit víc. "Tímto naším doporučením říkáme, že v Česku existují dvě kategorie lidí - poslanci a senátoři a ten zbytek. A to nepovažuji za šťastné, protože v těchto případech by pro ně neměla platit jiná pravidla," dodal Výborný s tím, že chyba nastala už na samotném počátku. Michal Horáček měl řešit spor s komunistickým poslancem v občanskoprávním řízení.

Pokud sněmovna doporučení výboru vyslyší, policisté by mohli Ondráčka případně stíhat až po skončení jeho mandátu zákonodárce.

 

Právě se děje

Další zprávy