Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Pospíšil promluvil o kolapsu Schwarzenberga. Jak to má s Kalouskem a s ANO v Praze?

Autor: ČTK, simao - 
25. září 2018
18:00

Šéf TOP 09 Jiří Pospíšil se před říjnovými komunálními volbami netají smělým cílem, chce v hlavním městě vyhrát. Za spolupráci s dvojkou kandidátky Hanou Marvanovou (za STAN) by prý dal ruku do ohně, vedle toho však hasí i spekulace, že to v samotné TOP 09 vře mezi ním a Miroslavem Kalouskem. Pospíšil pak v rozhovoru pro MF Dnes přidal i rýpnutí do ANO, které prý kandidáta na primátora Petra Stuchlíka tahalo jako králíka z klobouku. Povolební spolupráci za sebe odmítá.

Vystřídal Miroslava Kalouska v čele TOP 09, europoslance a bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila nyní čekají komunální volby, ve kterých sám stanul v čele pražské kandidátky. Ambice má jasné - zvítězit v bitvě o Prahu. A co dál? Koalice s ANO to být nemá. „Za sebe to zcela vylučuji,“ řekl Pospíšil MF Dnes.

O Kalouskovi i kolapsu Schwarzenberga

Co Pospíšil vyloučil také, jsou vnitřní spory TOP 09. Spekulovalo se, že Pospíšil je rozhádaný se šéfem poslaneckého klubu Miroslavem Kalouskem. 

„Mirek Kalousek není předsedou TOP 09 rok a za tu dobu byla jedna drobnost, jedno jeho vyjádření na Twitteru ohledně mých zkreslených výroků o migraci. Nejsme roztříštěná strana. Komunikace s Mirkem Kalouskem funguje. Jistě, každý máme jiný komunikační styl, ale to je vše,“ řekl MfD Pospíšil.

Jak Kalouska, tak i další výraznou osobnost strany a druhého otce zakladatele, jak je nazývá Pospíšil - tedy Karla Schwarzenberga - přitom v poslední době stihly zdravotní obtíže. Kalousek musel být o prázdninách urgentně operován kvůli problémům s tenkým střevem, knížete hospitalizovali v září poté, co upadl ve sněmovním sále.

„Přes zdravotní obtíž, co ho potkala, je plně zapojen do kampaně,“ řekl nyní Pospíšil a dodal: „Neznám detaily, ale šlo podle mě spíš o chvilkovou slabost. Každý týden se s námi účastní několika akcí, skutečně nás podporuje. Věřím, že bude ještě dlouhá léta doyenem české politiky.“

Štouchanec do ANO

Vedle toho nyní Pospíšil přidal i několik rýpnutí do pražských rivalů z ANO. Nejen, že odmítl povolební spolupráci, ale ANO vytkl, že za čtyři roky vlády nad hlavním městem „nevyřešilo jediný problém“.

Podle něj se navíc ANO neponaučilo z případu Adriany Krnáčové a chybně nehledalo coby lídra zkušeného politika. Pospíšil naopak míní, že při výběru jedničky pro svou kandidátku, kterou se stal místo poslance Patrika Nachera nakonec podnikatel Petr Stuchlík, si ANO počínalo „stylem lovení králíka z klobouku“. A v takovém případě podle Pospíšila „je velké riziko s někým takovým do koalice jít“.

Je v tom i ego, přiznal Pospíšil

Výhra v Praze, ve kterou Pospíšil doufá, přitom má dle něj být jen začátek. „Jsem přesvědčený, že dnes, víc než kdy dříve, je nezbytná spolupráce demokratických stran. Jen tak bude možné porazit hnutí ANO, populisty a extrémisty. Proto v Praze koalice TOP 09 a Starostové - Spojené síly pro Prahu ve spojení s KDU-ČSL a dalšími stranami. A věřím, že Praha je jen začátek,“ uvedl šéf TOP 09 na Facebooku.

Voličům vedle toho poodkryl motivaci, proč by se chtěl stát pražským primátorem, ač je v současnosti europoslancem zvoleným za TOP 09 a STAN. „Jasně, je v tom i ego, snaha být úspěšný, být ten, kdo dá Prahu dohromady. Kdo tvrdí, že nedělá politiku aspoň trochu i kvůli egu, tak lže. Ale hlavně jde o to, že v Praze žiju a chci, aby fungovala, aby se tu lidem bydlelo, jezdilo a trávil čas dobře,“ vzkázal Pospíšil.

Video  „Za posledních 20 let čeští politici nevstali a neřekli, že je EU pro nás důležitá,“ zlobí se Pospíšil  - Blesk Zprávy / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Doporučujeme
Nezadat ( 26. září 2018 15:36 )

Ale zaslouží.Neměli používat klíče,ale jeden z produktů konopí a dnes jsme na tom byli podstatně lépe.

Nezadat ( 26. září 2018 15:33 )

Z toho debila má strach i peklo a vytváří pro něho speciální kotel a ten buzeérant to neumí ani přiznat.Hlavně,že na duhovém pochodu si vzal přirozenou masku deebila,aby ho buzééranti ocenili a dali mu v následujících volbách hlas.

zadnice ( 26. září 2018 10:11 )

Pospíšil, Kalousek a Šláfenberk? Nó nazdar to je "poloitický" výkvět, to si občané nezaslouží!!!

Pohybovenadany ( 25. září 2018 21:09 )

 Taky Gábina by si slušnou židli zasloužila

x88x ( 25. září 2018 20:58 )

Stuchlíka tahalo ANO vážně z klobouku, už mi s tím šli na nervy jako akce kolem výběru Petříčka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa