Hlavní obsah

Vrtulníky a ostřelovači. Erdogan chce v Německu otevřít mešitu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecký prezident Recep Erdogan je na návštěvě Německa. V Berlíně kvůli tomu na střechách číhají ostřelovači a ve vzduchu poletují policejní vrtulníky. Tisíce členů ozbrojených složek jsou v pohotovosti, popisuje německý server Focus.

Foto: Reuters

Recep Erdogan a Angela Merkelová

Článek

Vztahy Turecka a Německa se velmi zhoršily. Erdogan omezuje demokracii, zavírá kritiky a politické protivníky. Za mřížemi je i několik německých občanů. V pátek  Erdogan jedná mimo jiné s kancléřkou Angelou Merkelovou.

Turecké hospodářství šlo dolů a prezident potřebuje německé peníze, ale jasně dává najevo, co je pro něj důležité - hned v sobotu jde otevřít novou mešitu v Kolíně nad Rýnem.

„Ten muž ví, jak se u svých hostitelů udělat neoblíbeným,“ dodal ironicky Gabor Steingart v článku na serveru Focus.

Turecko navíc chce, aby Němci vydali novináře Cana Dündara, který žije v Berlíně. Německá vláda to považuje za další provokaci.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Angela Merkelová

Slavnostní večeře se chystá v zámku Bellevue, kde uvítají asi 100 hostů, kancléřka však nedorazí. Řada politiků v Německu se domnívá, že pořádat večírky vůbec není vhodné a kontroverzní Erdogan si pozvání ani nezaslouží. Na večeři nepřijde např. šéf svobodných demokratů (FDP) Christian Lindner, aby se nestal součástí Erdoganovy propagandy. Nedorazí předsedové Zelených Annalena Baerbocková a Robert Habeck, ale účast paradoxně neodmítnul kritik Erdogana Cem Özdemir. Prý chce dát najevo, že opozice je pevnou a nezbytnou součástí demokracie.

Neúčast Merkelové na státních večeřích není neobvyklá. V minulosti kancléřka uvedla, že se státních banketů bude účastnit jen v případě návštěv mimořádného významu, uvedl list Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Související články

Turecko zdvojnásobilo cla na americké zboží

Turecko zdvojnásobilo cla na dovoz některých produktů ze Spojených států. Podle Ankary jde o reakci na „úkladné útoky“ USA na tureckou ekonomiku. Nová cla se...

Erdogan hrozí Američanům bojkotem iPhonů

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se v úterý ostře pustil do USA. Na pozadí dramatického poklesu turecké liry pohrozil, že by 80 miliónů Turků mohlo začít...

Výběr článků

Načítám