Dnes uplynulo deset let od prvního letu rakety SpaceX Falcon do vesmíru. Vyšlo to ale až napočtvrté

Přesně před deseti lety, 29. září 2008, úspěšně odstartovala raketa Falcon 1. Byl to její čtvrtý testovací let. SpaceX se díky němu stala první komerční společností, která dostala raketu využívající kapalné palivo na oběžnou dráhu Země. Podívejte se na video, jak to tenkrát vypadalo.

Tři předchozí pokusy nebyly úspěšné

První let Falconu 1 se po několika odkladech uskutečnil už o dva roky dřív, 25. března 2006. Pokus ale skončil už po minutě kvůli závadě na hlavním motoru.

Druhý start o rok později vypadal úspěšněji, ale po sedmi minutách letu se předčasně vypnul motor druhého stupně. Ani třetí testovací let v srpnu 2008 nedosáhl na vytyčený cíl, protože třetí stupeň se při oddělování střetl s druhým.

Napočtvrté to ale už vyšlo a Falcon v září 2008 vynesl testovací náklad o hmotnosti 165 kg na oběžnou dráhu Země. Raketa startovala z ostrova Omelek v Tichém oceánu (mapa). Po 9 minutách a 31 sekundách letu se oddělil první stupeň a začal pracovat motor druhého. První Falcon posléze dvakrát oblétl zemi.

První stupeň rakety samozřejmě spadl do oceánu, jak to bývalo běžné. První úspěšné přistání prvního stupně se při ostrém letu rakety SpaceX povedlo až 18. dubna 2014. Shodou okolností ale bude zrovna zítra výročí dne, kdy se o to firma pokusila poprvé: 29. září 2013 při startu mise Cassiope. Vyšlo to ale až napodruhé.

Při pátém letu Falconu 13. července 2009 vynesl SpaceX na oběžnou dráhu malajsijský satelit RazakSAT.

V galerii najdete fotografie, které SpaceX vybral jako nejlepší ze své vesmírné historie.

Váš názor Další článek: Instagram popřel, že by chystal možnost sdílení cizích příspěvků

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,