Jubilejní Zlatou přilbu si odváží Australan Doyle

Úřadující mistr světa Jason Doyle dokázal, že vloni nezískal svůj titul zadarmo, když triumfoval v jubilejním 70. ročníku Zlaté přilby. Ve velkém finále dokázal na Svítkovském ovále v Pardubicích porazit Slováka Martina Vaculíka a obhájce vítězství, nejlepšího českého plochodrážníka současnosti Václava Milíka.

Jezdec domácího klubu Václav Milík byl jediným Čechem, který ze semifinálových skupin postoupil mezi nejlepší dvanáctku. Pak ale došlo k dramatu. V poslední jízdě druhé semifinálové skupiny Milík zřejmě trefil díru na trati a přeletěl přes řídítka svého motocyklu. Na zemi ještě dostal ránu od motocyklu dalšího z favoritů závodu Dána Nicki Pedersena. Vítěz Zlaté přilby z roku 2010 Olsen odešel do depa po svých, Milík se musel nechat ošetřovat v sanitce. Po chvíli se ale vrátil ke svému motocyklu, aby se mohl připravit na finále. Milíkovi se ale v rozhodující jízdě nevydařil z krajní dráhy u mantinelu start. Byl až šestý, podařilo se mu ale posunout až na druhé místo. Po výjezdu z poslední zatáčky jej ale těsně před cílem předjel Slovák Martin Vaculík.

O vítězství suverénního Australana Jasona Doylea, jemuž se dařilo i v průběhu celého závodu, nebylo pochyb. Milík se sice po těžkém pádu v semifinálové skupině otřepal, v pořádku ale během finále nebyl. „Pád mě ovlivnil. Byla to velká rána a je mi pořád špatně. Moc si toho nepamatuju,“ přiznal Václav v rozhovoru pro Českou televizi. Dvaatřicetiletému Doyleovi se v Čechách tradičně daří, vždyť dvakrát po sobě (2016 a 2017) vyhrál Grand Prix na Markétě.

„Vyhrát tento závod byl vždy můj sen a jsem rád, že jsem přilbu nakonec i získal. Je to snad i více než vyhrát Grand Prix," řekl Doyle České televizi. Vyrovnal se i s nezvyklou délkou finále, které se v Pardubicích jezdí tradičně na šest kol. „Je to docela dost. Jízda na šest kol je hodně náročná. Po čtyřech kolech jsem měl skoro pocit, že mi dojde benzín,“ uvedl protinožec, který proslul tím, že loňský světový titul získal navzdory tomu, že většinu sezony odjel se zlomeninou nohy. Australský jezdec naposledy vyhrál Zlatou přilbu před čtyřmi lety, jmenovitě Chris Holder.

 Výsledky Zlaté přilby v Pardubicích:

Finále A: 1. Doyle (Austrálie), 2. Vaculík (SR), 3. Milík (ČR), 4. Thomsen (Dánsko), 5. Sajfutdinov (Rusko), 6. Lindbäck (Švédsko).
Finále B: 1. Andersen (Dánsko), 2. Žagar (Slovinsko), 3. J. Holder (Austrálie).

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)
Michal Kohout - (Odebírat články autora)

Autoři článku obdrželi prémie 8 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
ITIKOKO přispěl 4 Kč
NoFear-Lukas přispěl 4 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist